J. Bidenas apie kadencijos vidurio rinkimus: tai buvo gera diena demokratijai

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pasidžiaugė „gera diena demokratijai“ po stebėtinai gerų rezultatų kadencijos vidurio rinkimuose, kuriuose respublikonai pamažu juda link to, kad turėtų nedidelę daugumą tik vieneriuose Kongreso rūmuose.

 J.Bidenas.<br> CNP/Scanpix nuotr.
 J.Bidenas.<br> CNP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-10 07:47, atnaujinta 2022-11-10 09:43

J. Bidenas, pripažindamas rinkėjų nusivylimą, sakė, kad „didžioji dauguma“ amerikiečių pritaria jo ekonominei darbotvarkei, ir nurodė, kad yra linkęs siekti antrosios kadencijos 2024 metais, nors teigė, kad sprendimą priims kitų metų pradžioje.

Valdančioji partija įprastai pralaimi kadencijos vidurio rinkimus, o respublikonai tikėjosi, kad po to, kai užsipuolė J. Bideną dėl nemąžtančios infliacijos, laimės triuškinamai, daug kas taip pat palaikė nepagrįstus teiginius dėl Donaldo Trumpo pralaimėjimo prieš dvejus metus teisėtumo.

„Manau, tai buvo gera diena demokratijai. Manau, kad tai buvo gera diena Amerikai, – Baltuosiuose rūmuose vykusioje spaudos konferencijoje sakė J. Bidenas. – Nors spauda ir ekspertai prognozavo milžinišką raudonąją bangą, ji neįvyko.“

Ši naktis taip pat nebuvo sėkminga D. Trumpui, kuris tikėjosi, kad stiprus respublikonų pasirodymas šiuose rinkimuose duos postūmį dar vienai rinkiminei Baltųjų rūmų kampanijai.

„Nors tam tikrais atžvilgiais vakarykščiai rinkimai šiek tiek nuvylė, mano asmeniniu požiūriu, tai buvo labai didelė pergalė – 219 laimėjimų ir 16 pralaimėjimų“, – sakė D. Trumpas, kalbėdamas apie kandidatus, kuriuos jis asmeniškai parėmė.

Be to, kad pralaimėjo keli jo remti įtakingi kandidatai, D. Trumpo pagrindinis varžovas dėl respublikonų nominacijos prieš 2024 metų prezidento rinkimus Ronas DeSantisas iškovojo triuškinančią pergalę ir liko Floridos gubernatoriumi.

Atrodo, kad respublikonai pirmą kartą nuo 2018 metų susigrąžins 435 vietas turinčių Atstovų Rūmų kontrolę, tačiau vos keliais mandatais.

„Akivaizdu, kad mes susigrąžinsime Atstovų Rūmus“, – sakė aukščiausio rango Kongreso žemųjų rūmų respublikonas Kevinas McCarthy, kuris tikisi tapti naujuoju jų pirmininku.

Savo ruožtu J. Bidenas tviteryje pažymėjo, kad nors kai kur balsai dar skaičiuojami, jo partija „prarado mažiau vietų Atstovų Rūmuose nei bet kuris demokratų prezidentas per jo pirmuosius kadencijos vidurio rinkimus per mažiausiai 40 metų“.

„Aiški ir nedviprasmiška žinia“

Triuškinantis pralaimėjimas rinkimuose neabejotinai būtų sukėlęs klausimų, ar J. Bidenas turėtų vėl kandidatuoti 2024 metais. Tačiau jam sekėsi geriau nei dviem jo pirmtakams demokratams Barackui Obamai ir Billui Clintonui, kurie abu patyrė sunkų pralaimėjimą per savo pirmuosius kadencijos vidurio rinkimus.

Trečiadienį spaudos konferencijoje paklaustas apie savo planus, J. Bidenas sakė, kad vis dar „ketina vėl kandidatuoti“, tačiau galutinai apsispręs „kitų metų pradžioje“.

Vyriausias visų laikų JAV prezidentas, kuriam šį mėnesį sukanka 80 metų, J. Bidenas pasidžiaugė „istoriniu skaičiumi“ balsavusių jaunų žmonių ir atkreipė dėmesį į paramą teisei į abortus, kurią birželį panaikino po D. Trumpo paskyrimų konservatorių dominuojamas Aukščiausiasis Teismas.

„Rinkėjai aiškiai išreiškė savo susirūpinimą, – sakė J. Bidenas. – Vis dar daug žmonių kenčia.“

„Jie pasiuntė aiškią ir nedviprasmišką žinią, kad nori išsaugoti mūsų demokratiją ir apsaugoti teisę rinktis šioje šalyje“, – teigė jis.

36 metus Senate dirbęs J. Bidenas taikiau kalbėjo ir su respublikonais, sakydamas, kad dirbs su jais ir kad „didžioji dauguma“ yra „padorūs, garbingi žmonės“.

Po antradienio balsavimo dar nesant paskelbtiems trejiems svarbiems rezultatams, Senato galutinė sudėtis dar neaiški, tačiau arčiau pergalės buvo demokratai, o kam atiteks jo kontrolė, gali priklausyti nuo antrojo turo pietinėje Džordžijos valstijoje gruodžio mėnesį.

Nors rinkimuose pergales pelnė daugiau nei 100 respublikonų, palaikančių D. Trumpo „didįjį melą“, kad J. Bidenas pavogė iš jo 2020 metų pergalę, keli buvusio prezidento paremti kandidatai pralaimėjo.

„Daugelis kandidatų, kuriuos jis parėmė, pasirodė prasčiau, nei tikėtasi, ir savo partijai prarado galimybę laimėti vietas, kurias turėjo būti įmanoma laimėti“, – sakė Čikagos universiteto politikos mokslų profesorius Jonas Rogowski.

„Rinkėjai ne tik atmetė daugelį D. Trumpo kandidatų, bet ir jo politiką“, – sakė J. Rogowskis, kaip pavyzdį nurodydamas abortus.

Penkiose valstijose rinkimų iniciatyvose rinkėjai pasisakė už teisę į abortą, atmesdami konservatorių dominuojamo Aukščiausiojo Teismo birželio mėnesio sprendimą, kuriuo buvo panaikinta konstitucinė teisė į šią procedūrą.

Respublikonams reikėjo tik vienos papildomos vietos, kad perimtų tolygiai pasiskirsčiusio Senato kontrolę.

Tačiau iki trečiadienio vienintelė vieta, kuri pasikeitė, atiteko demokratams: progresyvios ekonominės politikos šalininkas Johnas Fettermanas Pensilvanijoje triumfavo prieš D. Trumpo remiamą ilgametį populiarios televizijos laidos apie sveikatos dalykus „Daktaras Ozas“ (Dr. Oz) vedėją Mehmetą Ozą.

Respublikonų kontroliuojami Atstovų Rūmai vis dar gali sužlugdyti J. Bideno darbotvarkę, imantis tyrimų, sužlugdant jo užmojus klimato kaitos srityje ir kruopščiai perskaičiuojant milijardus JAV dolerių, skirtų padėti Ukrainai kovoti su Rusija.

Trečiadienį Viskonsine nugalėtoju paskelbtas dabartinis respublikonų senatorius Ronas Johnsonas, tačiau likusių balsų skaičiavimas Senato rinkimuose Arizonoje ir Nevadoje gali užtrukti keletą dienų.

Gruodžio 6 dieną Džordžijoje bus surengtas antrasis rinkimų turas, nė vienam iš kandidatų neperžengus 50 proc. barjero, reikalingo pergalei kovoje dėl vietos Senate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.