J. Bideno atstovas Vilniuje: JAV svarsto, ar paremti iniciatyvą dėl tribunolo Rusijai

Jungtinės Valstijos svarsto, ar paremti Baltijos šalių iniciatyvą dėl specialaus tribunolo Rusijai, sako Vilniuje viešintis JAV prezidento specialusis asistentas Robertas Berschinskis.

​Jungtinės Valstijos svarsto, ar paremti Baltijos šalių iniciatyvą dėl specialaus tribunolo Rusijai, sako Vilniuje viešintis JAV prezidento specialusis asistentas Robertas Berschinskis.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Jungtinės Valstijos svarsto, ar paremti Baltijos šalių iniciatyvą dėl specialaus tribunolo Rusijai, sako Vilniuje viešintis JAV prezidento specialusis asistentas Robertas Berschinskis.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2022, 2:42 PM, atnaujinta Nov 10, 2022, 2:57 PM

„Dar nepriėmėme sprendimo dėl specialiojo tribunolo, vis dar svarstome“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Joe Bideno atstovas, dalyvavęs Lietuvoje organizuotame Demokratijos ateities forume.

Jis pabrėžė, kad Rusija už invaziją ir karo nusikaltimus Ukrainoje sulauks atsakomybės, tačiau kokia forma – bus nuspręsta ateityje.

„Remiame Ukrainos vyriausybę, kuri nacionaliniu lygiu deda pastangas, jog rusai būtų patraukti atsakomybėn už savo veiksmus. Taip pat remiame įvairius tarptautinius veikėjus, įskaitant Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą, JT, ESBO pavaldžias organizacijas“, – kalbėjo R. Berschinskis.

Lietuva, drauge su Latvija ir Estija, spalio viduryje paragino Europos Sąjungą su tarptautiniais partneriais steigti specialųjį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimams Ukrainoje tirti. Šalys teigia, jog toks tribunolas leistų patraukti atsakomybėn ir Rusijos vadovybę.

Rinkimų rezultatai nepakeis JAV įsipareigojimų Baltijos šalims

Kadencijos vidurio parlamento rinkimų rezultatai Amerikoje nepakeis Jungtinių Valstijų įsipareigojimų Baltijos šalims, sako Vilniuje viešintis JAV prezidento Joe Bideno specialusis asistentas Robertas Berschinskis.

„Palaikome savo NATO sąjungininkus, įskaitant Baltijos šalis“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Demokratijos ateities forume dalyvavęs pareigūnas.

Jis taip pat teigė abejojantis, kad rinkimų rezultatai turės neigiamos įtakos JAV politikai dėl karo Ukrainoje.

„Nesitikime didelių pokyčių“, – kalbėjo R. Berschinskis.

Išankstiniai šią savaitę vykusių rinkimų rezultatai rodo, kad respublikonai pirmą kartą nuo 2018 metų susigrąžins 435 vietas turinčių Atstovų Rūmų kontrolę, tačiau vos keliais mandatais.

Tuo metu Senato daugumą lems paskutiniai balsai iš trijų svyruojančių valstijų – Nevados, Arizonos ir Džordžijos. Pastarojoje dar prireiks ir antrojo turo.

Valdančioji partija įprastai pralaimi kadencijos vidurio rinkimus, o respublikonai tikėjosi, kad po to, kai užsipuolė demokratą J. Bideną dėl nemąžtančios infliacijos, laimės triuškinamai. Reaguodamas į išankstinius rezultatus, JAV prezidentas pasidžiaugė „gera diena demokratijai“.

JAV yra viena svarbiausių Lietuvos gynybos partnerių, šalyje rotuojanti brigados dydžio karinį vienetą, tiekianti įvairią karinę ginkluotę.

JAV Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra ketvirtadienį paskelbė, kad šalies Valstybės departamentas leido Lietuvai parduoti aštuonias raketinės artilerijos HIMARS sistemas už numanomą beveik 500 mln. eurų sumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.