Netikėta sąjunga Kremliaus karo mašinoje kuria sąmyšį: gali mesti iššūkį V. Putino vidiniam ratui

Rusijos karinė vadovybė sulaukė aštrios kritikos dėl įstrigusio puolimo Ukrainoje.

 V.Putino karo vadai sulaukia vis daugiau J.Prigožino ir R.Kadyrovo kritikos.<br> lrytas.lt koliažas.
 V.Putino karo vadai sulaukia vis daugiau J.Prigožino ir R.Kadyrovo kritikos.<br> lrytas.lt koliažas.
 R. Kadyrovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 R. Kadyrovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Nors pabėgėliai iš Čečėnijos liudija apie homoseksualų kankinimus, šią Kaukazo respubliką valdantis R.Kadyrovas tai vadina žmogaus teisių gynėjų pramanu.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Nors pabėgėliai iš Čečėnijos liudija apie homoseksualų kankinimus, šią Kaukazo respubliką valdantis R.Kadyrovas tai vadina žmogaus teisių gynėjų pramanu.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
J. Prigožinas verbuoja rusų kalinius.<br>Stop kadras.
J. Prigožinas verbuoja rusų kalinius.<br>Stop kadras.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-11-11 21:40, atnaujinta 2022-11-12 09:32

Ypač garsiai pasisakė du asmenys – Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas ir samdinių grupės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas.

Netikėta sąjunga

Šie du vyrai oficialiai nevadovauja jokiai Rusijos karinei ar saugumo tarnybai, tačiau jiems kažkodėl buvo leista vieningai kritikuoti kariuomenės vadus ir girti vienas kito nuomonę.

Rusijos karas Ukrainoje sugriovė veiksmingos ir gerai valdomos kariuomenės įvaizdį – nuo nesugebėjimo išpildyti valstybinės televizijos pažadų, kad Kijevas bus užimtas per tris dienas, iki pasitraukimo iš didelių Ukrainos teritorijos plotų. Naujai paskirtas Rusijos pajėgų Ukrainoje vadas generolas Sergejus Surovikinas kol kas gali pasigirti tik sėkme sprogdinant Ukrainos elektrines.

Tačiau vien faktas, kad šie du vyrai nebuvo nutildyti už tai, kas kitu atveju būtų laikoma negirdėtu nelojalumo demonstravimu, rodo, kad Vladimiras Putinas atsižvelgia į jų nuomonę.

Generolo pulkininko Aleksandro Lapino likimas yra puikus pavyzdys. Vienas iš aukščiausių Rusijos vadų Ukrainoje buvo atleistas spalio pabaigoje, kaip teigiama plačiai paplitusiuose pranešimuose.

Vos prieš dvi dienas Ramzanas Kadyrovas apibūdino jį kaip „netalentingą“, kaltindamas jį dėl pastarųjų pralaimėjimų, įskaitant Ukrainos pajėgų spalio pradžioje atkovotą rytinį Lymano miestą. Čečėnijos lyderis socialinėje žiniasklaidoje pareiškė, kad iš generolo A. Lapino turėtų būti atimtas karinis laipsnis ir jis „išsiųstas į frontą kaip eilinis“.

„Jį reikia priversti krauju nuplauti savo gėdą“, – piktinosi jis.

Prie kritikos prisidėjo ir Jevgenijus Prigožinas. Jis keliavo po Rusijos kalėjimų sistemą, verbuodamas nuteistuosius kovoti Ukrainoje. Tai nebūtų įmanoma be aukščiausio lygio leidimo. Jis netgi nuėjo taip toli, kad gyrė ukrainietį Volodymyrą Zelenskį kaip „tvirtą, pasitikintį savimi, pragmatišką ir simpatišką vaikiną“.

Kas yra J. Prigožinas ir R. Kadyrovas?

Jevgenijus Prigožinas pirmą kartą išgarsėjo pravarde „Putino virėjas“, nes tiekė maistą ir gėrimus oficialiems Kremliaus renginiams.

Antrojo pagal dydį Rusijos miesto Sankt Peterburgo verslininkas, kaip kalbama, Vladimirą Putiną pažinojo dar 1990-aisiais, kai būsimasis prezidentas dirbo mero kabinete ir dažnai lankydavosi jo restorane, populiariame tarp vietos pareigūnų.

Iki 2010-ųjų keli žurnalistiniai tyrimai susiejo jį su vadinamuoju „trolių fabriku“ Sankt Peterburge – dezinformacijos padaliniu, kurio vaidmuo, kaip pranešama, buvo kurti turinį, skirtą diskredituoti Rusijos politinę opoziciją internete ir rodyti Kremlių teigiamoje šviesoje.

2016 m., kaip teigiama tyrime, kurį vėliau atliko JAV specialusis patarėjas Robertas Muelleris, „trolių fabrikas“ buvo Rusijos bandymo kištis į JAV prezidento rinkimus dalis.

J. Prigožinas neigė sąsajas su trolių fabriku, tačiau pirmadienį jis atskleidė: „Mes kišomės [į JAV rinkimus], kišamės ir toliau kišimės. Atsargiai, tiksliai, chirurginiu būdu ir savaip, kaip mes tai mokame daryti.“

Daugelį metų jis taip pat neigė sąsajas su samdinių verbavimo įmone „Wagner Group“. Pirmą kartą „Wagner“ atsirado 2014 m. Rytų Ukrainoje, o vėliau jos kovotojai pasirodė Sirijoje ir daugelyje Afrikos šalių.

Neseniai jis prisipažino, kad vadovauja „Wagner“ grupuotei, kuri pasirodė esanti vienas veiksmingesnių Rusijos padalinių kare Ukrainoje.

Be to, jis jau daugelį metų yra įsivėlęs į viešą nesantaiką su Sankt Peterburgo gubernatoriumi Aleksandru Beglovu, nueidamas taip toli, kad apkaltino jį „padedant Ukrainos kariuomenei“.

Nedaugelis V. Putino sąjungininkų yra tokie ištikimi kaip Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas, kurį Rusijos vadovas 2007 m. pasirinko valdyti autonominę respubliką Šiaurės Kaukazo regione.

Dešimtajame dešimtmetyje Čečėnija nesėkmingai kovojo dėl nepriklausomybės. Valdant R. Kadyrovui visi bandymai siekti Čečėnijos nepriklausomybės nutrūko, o žmogaus teisių padėtis pablogėjo, jo privati „Kadyrovcų“ milicija buvo kaltinama plačiai nuskambėjusiais nusikaltimais.

Jis nuo pat pradžių aktyviai rėmė Rusijos invaziją į Ukrainą, siuntė „Kadyrovcų“ karinius dalinius ir tvirtino, kad jie yra vieni geriausiai apmokytų, drąsiausių ir negailestingiausių Rusijos okupacinių pajėgų karių.

Galbūt jie ir negailestingi, tačiau kai kurie komentatoriai jo vyrus taip pat vadina „TikTok kariais“, kurie labiau domisi savo žygdarbių vaizdo įrašų skelbimu socialiniuose tinkluose, o ne realia kova.

Žmogaus teisių gynėjai teigia, kad didelė dalis čečėnų karių buvo užverbuoti prieš jų valią, kai jų šeimoms buvo grasinama prievartavimu ar fiziniu smurtu.

Čečėnų lyderis buvo paaukštintas iš brigados generolo į generolą pulkininką.

Kodėl šie vyrai svarbūs

Anksčiau niekada nelaikyti sąjungininkais, R. Kadyrovas ir J. Prigožinas pastaruoju metu vis labiau sutaria.

Čečėnijos lyderis pavadino Sankt Peterburgo verslininką „kariu nuo gimimo“, o jo „Wagner“ samdinius – „bebaimiais Rusijos patriotais“.

J. Prigožinas taip pat atsakė komplimentais.

Abu vyrai kritikuoja karinę instituciją, kuriai atstovauja gynybos ministras Sergejus Šoigu ir jo pavaduotojas, generalinio štabo viršininkas generolas Valerijus Gerasimovas. Esant atmosferai, kai įvardijami už nesėkmes Ukrainoje atsakingi asmenys, tai gali būti jų šansas įgyti daugiau įtakos viršūnėse.

Apžvalgininkai teigia, kad atskirai nei Čečėnijos lyderis, nei „Wagner“ vadas neturi pakankamai svorio. Jie yra labai nepopuliarūs tarp oficialaus politinio elito ir laikomi pašaliečiais. Tačiau suvieniję jėgas ir išryškėjus susiskaldymui Kremliuje, jie galėtų mesti iššūkį prezidento V. Putino vidinio rato figūroms.

Rusijos politikos analitikas Abbasas Galiamovas nurodo, kad R. Kadyrovo ir J. Prigožino elgesys yra labai neįprastas kariaujančiai šaliai: „Atrodo, kad prezidento V. Putino įvesta vertikali federalinės valdžios sistema neveikia ten, kur jos labiausiai reikia – kariuomenėje.“

Jis apibūdina „anarchijos“ atmosferą, kurioje skirtingų karinių dalinių vadai ginčijasi tarpusavyje, užuot kovoję kaip komanda.

Karo studijų instituto (ISW) analitikai teigė, kad prezidento V. Putino artimoje aplinkoje yra dvi plačios frakcijos. Tie, kurie pasisako už karo sustabdymą, kad būtų išgelbėtas dėl Vakarų sankcijų įšaldytas turtas, ir tie, kurie pasisako už jo tęsimą.

Šie du vyrai nori, kad karas tęstųsi. Gali būti, kad būtent tokią žinią Rusijos vadovas labiausiai nori išgirsti, ir jis gali nuspręsti laikyti juos arčiau savęs.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.