Įžvelgia D. Trumpo politinės karjeros pabaigą: Vašingtone gyvenantis rusų politologas įvertino rinkimus JAV

JAV sostinėje Vašingtone gyvenantis gyvenantis žinomas Rusijos ekspertas, politologas ir publicistas Andrejus Piontkovskis, vertindamas tarpinius rinkimus Amerikoje, tvirtino manąs jog jų rezultatai įrodė, kad respublikonų atstovo, buvusio šalies prezidento Donaldo Trumpo politinė karjera – baigta.

 D.Trumpas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Andrejus Piontkovskis.<br>Wikipedia nuotr.
Andrejus Piontkovskis.<br>Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-11-12 12:12, atnaujinta 2022-11-16 15:03

Sutikęs pabendrauti su lrytas.lt, A. Piontkovskis pabandė apžvelgti porinkiminę situaciją Amerikoje ir teigė esąs tikras, kad ji nerodo jokių blogų ženklų Ukrainos atžvilgiu. Pagalba rusų užpultai šaliai tikrai nenutrūks.

– Koks politinis žemėlapis JAV po tarpinių rinkimų?

– Pagal Amerikos politinio gyvenimo ypatumus tarpinius rinkimus laimini partija, esanti šalies prezidento opozicijoje. Amerikiečiai mąsto blaiviai – visų kiaušinių į vieną pintinę geriau nedėti.

Šiemet taip pat buvo tikimasi, kad Respublikonų partijos atstovai laimės per rinkimus. Prognozuota, kad Atstovų rūmuose respublikonai būtų galėję laimėti apie trisdešimt vietų. Tačiau rinkimai parodė, kad jų pranašumas prieš prezidento Joe Bideno Demokratų partiją bus kur kas mažesnis. Galbūt – trys ar penki deputatai.

Jau dabar visi politikos apžvalgininkai, o, pirmiausia – respublikonų, vieningai tvirtina, kad tokie rinkimų rezultatai vertinami, kaip asmeninis buvusio prezidento Donaldo Trumpo pralaimėjimas. Jo adresu skrieja negailestingos kritikos strėlės.

Visa tai dėl to, kad jis kandidatais į Atstovų rūmus per rinkimus protegavo visus savo šalininkus, kurie į rinkimus ėjo su šūkiais – „Amerika vėl turi tapti mega šalimi“! Maždaug trylika vadinamųjų „trampistų“ patyrė pralaimėjimą.

Tiek respublikonai, tiek jų rėmėjai akivaizdžiai pamatė, kad D. Trumpas nėra toks jau populiarus Amerikoje, kaip buvo tikėtasi. O tradicinių pažiūrų respublikonai ir anksčiau itin skeptiškai buvo nusiteikę D. Trumpo atžvilgiu, tik nuolat baimindavosi tos minios, kuri per mitingus jį palaikydavo.

– Dar prieš rinkimus D. Trumpas žadėjo kitą antradienį (lapkričio 15 d.) pasakyti labai svarbią kalbą. Bet gal tokie rinkimų rezultatai jį atšaldys?

– Jis užsispyręs, kaip dramblys, todėl, greičiausiai, praneš, kad vėl, kaip respublikonų atstovas, bolotiruosis į prezidento postą. Tačiau net patys artimiausi jo bendražygiai ir patarėjai siūlo jam to nedaryti.

Mano galva, pati svarbiausia šių rinkimų išvada, kad Respublikonų partija nenominuos D. Trumpo, kaip savo kandidato, būsimuose Prezidento rinkimuose JAV, kurie vyks 2024 m. lapkritį. Jo politinė karjera – baigta.

– Kaip vertinate tai, kad jau dabar, kaip galimas respublikonų kandidatas į šalies prezidento postą minimas Floridos gubernatorius, 44 m. Ronaldas DeSantis?

– Kai paaiškės, kad D. Trumpas nebegalės dalyvauti Prezidento rinkimuose, atsiras ir daugiau kandidatų. Net tik – R. DeSantis. Manyčiau, gali būti siūlomas ir buvęs valstybės sekretorius D. Trumpo administracijoje, 58 m. Michaelis Pompeo. Jis yra buvusio respublikonų prezidento Ronaldo Reagano griežtos politikos SSRS ir Kinijos atžvilgiu pasekėjas.

Kitaip tariant, po D. Trumpo šalininkų pralaimėjimo, jo minios vadinamieji R. Reagano pasekėjai nebebijos. Šiuo metu akivaizdi iniciatyva – jų rankose. O tai reiškia, kad Ukraina bus tvirtai remiama ir respublikonų.

– Ar rinkimų rezultatai neatšaldys ir dar dvejus metus prezidento poste dirbsiančio J. Bideno? Ar nebus mažinama parama Ukrainai? Ar jis nesiims įkalbinėti ukrainiečių kuo greičiau pradėti derybas su Kremliaus okupantais?

– Manyčiau, paramos apimtys Ukrainai priklausys ir nuo paties J. Bideno, ir nuo jėgų pasiskirstymo jo administracijoje.

Juk puikiai žinoma, kad valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas laikosi nuostatos, kad Ukraina pasieks absoliučią pergalę prieš Rusiją, o štai J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas mėgsta kartoti, kad „mūsų tikslas neleisti Ukrainai pralaimėti“. Atrodytų, kad tai – tik niuansai, tačiau už tų niuansų – rimti dalykai, parodantys jėgų išsidėstymą J. Bideno administracijoje.

– Ką manote apie J. Bideno galimybes siekti prezidento posto dar vienai kadencijai ir 2024 m.?

– Nemanau, kad jis tam ryžtųsi. Juk jau – pakankamai solidaus amžiaus. Kartas nuo karto prasitaria apie tai, kad sieks antros kadencijos tik dėl to, kad, kaip amerikiečiai sako, neatrodytų lyg šluba antis.

Jeigu jau dabar J. Bidenas pasakytų, kad nebesibolotiruos rinkimuose 2024 m., prasidėtų bereikalinga konkurencinė kova ir demokratų partijoje. Jis protingas žmogus, todėl bent metus laiko tikrai neužsimins apie savo ateities planus nesiekti antros prezidento kadencijos, nes puikiai supranta, kad tai susilpnintų jo politines pozicijas šiandien.

– Artėja pasaulio lyderių G20 susitikimas. Koks jis bus šiemet?

– Svarbiausias šio renginio įvykis – Kinijos valdančiosios komunistų partijos lyderio

Xi Jinpingo ir J. Bideno dvišalis susitikimas.

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas jaučiasi toks nusilpęs, kad ne tik kad nedalyvaus G20 susitikime, bet net ir nuotoliniu būdu neprisijungs. Kita vertus, o ką gi jis galėtų pasakyti? Juk po rusų atsitraukimo iš Chersono Rusijos ultrapatriotai V. Putiną jau kaltina netgi išdavyste. Mano galva, šiuo metu kone kiekvienas Rusijos žmogus supranta, į kokį pragaištingą karą juos įvėlė V. Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.