JAV prezidento patarėjas: J. Bidenas tikisi rasti „bendradarbiavimo“ sričių su Xi Jinpingu

JAV prezidentas Joe Bidenas tikisi, kad pirmadienį aptardamas įtemptus santykius su kolega iš Kinijos Xi Jinpingu nustatys bendradarbiavimo sritis, sakė jo aukšto rango padėjėjas.

Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-13 16:56, atnaujinta 2022-11-16 15:03

JAV lyderio patarėjas nacionalinio saugumo klausimas Jake'as Sullivanas sakė, kad J. Bidenas tikisi, jog per susitikimą Balyje jis ir Xi Jinpingas bus „visiškai atviri“ vienas su kitu.

J. Bidenas nori „pamėginti iš šio susitikimo išeiti su geresniu supratimu ir rasti būdą, kaip atsakingai valdyti šiuos santykius“, – sakė J. Sullivanas žurnalistams lėktuve „Air Force One“ pakeliui į Indonezijos kurortinę salą.

Jungtinių Valstijų vadovas taip pat tikisi, kad „po šio susitikimo bus nustatytos sritys, kuriose abi šalys, abu prezidentai ir jų komandos galės bendradarbiauti sprendžiant esminius klausimus“, pridūrė jo patarėjas.

J. Bidenas, kuris kaip prezidentas pirmą kartą asmeniškai susitiks su Kinijos vadovu, savo požiūrį į santykius su Kinija išdėstė per savaitgalį Kambodžoje vykusį aukščiausiojo lygio susitikimą su Pietryčių Azijos šalių, kurių kelios turi jūrų teritorinių ginčų su Pekinu, vadovais.

Baltųjų rūmų šeimininkas viršūnių susitikime teigė, kad „Jungtinės Valstijos yra pasirengusios aršiai konkurencijai su Kinija, bet nesiekia konflikto, nesiekia konfrontacijos“, sakė J. Sullivanas.

Jo teigimu, J. Bidenas susitikime sakė, kad visos šalys, įskaitant Jungtines Valstijas ir Kiniją, turėtų laikytis „nusistovėjusių taisyklių“, įskaitant taisykles dėl laivybos laisvės ir „susilaikymo nuo bauginimo, prievartos ar agresijos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.