J. Prigožinas palaimino „Wagner“ grupuotės dezertyro nužudymą kūju, tačiau aukos šeima dėl to kaltina ukrainiečius

Įtakingas su Kremliumi susijusios samdinių grupuotės „Wagner“ lyderis Jevgenijus Prigožinas pritarė žiauriam Ukrainoje dezertyravusio samdinio nužudymui.

​Įtakingas su Kremliumi susijusios samdinių grupuotės „Wagner“ lyderis pritarė žiauriam Ukrainoje dezertyravusio samdinio nužudymui.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Įtakingas su Kremliumi susijusios samdinių grupuotės „Wagner“ lyderis pritarė žiauriam Ukrainoje dezertyravusio samdinio nužudymui.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2022, 8:34 PM, atnaujinta Jan 3, 2023, 4:33 PM

Savaitgalį paskelbtoje filmuotoje medžiagoje vyras, prisistatęs Jevgenijaus Nužino vardu, sako, kad rugsėjo pradžioje pasidavė Ukrainos kariams, bet penktadienį buvo pagrobtas Kijevo gatvėse. Šiurpiame vaizdo įraše matyti, kaip 55 metų J.Nužiną „Wagner“ kovotojas mirtinai sudaužo kūju.

„J.Nužinas išdavė savo tautą, išdavė savo bendražygius“, – sekmadienį per savo spaudos tarnybą pareiškė „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas.

„Jis nebuvo paimtas į nelaisvę ir nepasidavė, o planavo pabėgimą“, – pridūrė J.Prigožinas.

J.Nužinas buvo identifikuotas kaip vienas iš nuteistų žudikų, kurie prisijungė prie „Wagner“ grupuotės per neseniai vykusią J.Prigožino kalinių verbavimo akciją, kurios metu nuteistiesiems už kovas Ukrainoje buvo žadama amnestija, bet grasinama mirtimi, jei jie dezertyruos.

Rugsėjo mėn. Ukrainos pajėgos paviešino filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip J.Nužinas pasakoja apie prastas sąlygas „Wagner“ ir Rusijos kariuomenėje.

Nepatvirtintais duomenimis, jis dalyvavo Rusijos ir Ukrainos apsikeitime kaliniais.

Pirmadienį vaizdo interviu žinomai kalinių teisių organizacijai „Gulagu.net“ J.Nužino sūnūs Ilja ir Nikita sakė, kad „visa šeima verkė“ žiūrėdami egzekucijos vaizdo įrašą.

„Jis buvo ukrainiečių kalinys, o paskui jam atsitiko baisus dalykas... visi jo giminaičiai dėl to kaltina ukrainiečius“, – sakė Ilja Nužinas „Gulagu.net“ įkūrėjui Vladimirui Osečkinui.

„Negi jie nežinojo, ką su juo padarys?... Kam siųsti žmogų į mirtį?“, – sakė I.Nužinas.

J.Nužino sūnūs sakė, kad Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) „ieško jų“, akivaizdžiai bandydama nutildyti nužudyto kovotojo artimuosius.

„Gulagu.net“, remdamasis neįvardytais „Wagner“ šaltiniais, teigė, kad J.Prigožinas grasino blokuoti būsimus mainus, jei Ukraina nepaleis J.Nužino.

„Raginame tarptautinę bendruomenę neteisėtą karinę grupuotę „Wagner“ įvardyti kaip teroristinę organizaciją, o patį Jevgenijų Prigožiną – kaip teroristą, kuris nori panardinti visą pasaulį į kankinimų ir represijų baimės atmosferą“, – teigė „Gulagu.net“.

Nevyriausybinė organizacija taip pat paragino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį liautis mainyti suimtus rusus, kurie pagrįstai baiminasi keršto savo šalyje už atsisakymą kariauti Ukrainoje.

Pirmadienį duodamas interviu V.Osečkinas sakė, kad planuoja nusiųsti Rusijos valdžios institucijoms prašymą iškelti baudžiamąją bylą.

J.Prigožinas savo komentaruose apie J.Nužino egzekuciją vaizdo įrašą apibūdino kaip „puikų režisūrinį darbą, kurį galima pažiūrėti vienu prisėdimu“.

„Manau, kad šis filmas vadinasi „Šuniška mirtis šuniui“, – sakė jis.

„Šiame spektaklyje parodoma, kad kūju nublokštas [Nužinas] nerado laimės Ukrainoje, o buvo sutiktas su nedraugiškais, bet teisingais žmonėmis“.

Kremlius atsisakė komentuoti J.Nužino nužudymo vaizdo įrašą, o jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pirmadienį sakė žurnalistams: „Tai ne mūsų reikalas“.

Pastarosiomis savaitėmis J.Prigožinas prisipažino 2014 m. įkūręs „Wagner“ grupuotę kovai Ukrainoje ir kišęsis į JAV rinkimus po daugelį metų trukusių neigimų ir šmeižto bylų prieš žurnalistus.

Praėjusią savaitę agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Kremliaus viduje esantys asmenys vis labiau nerimauja dėl didėjančios J.Prigožino įtakos dėl karo ir tariamų raginimų „skubiai imtis stalinistinių represijų“ valdančiajame elite.

Parengta pagal „The Moscow Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.