Kinijos prezidentas Xi Jinpingas paragino G20 nares siekti vienybės

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas paragino Didžiojo dvidešimtuko (G20) grupę, kurią sudaro pirmaujančios pasaulio ekonomikos šalys, siekti vienybės.

Xi Jinping.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Xi Jinping.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2022, 9:34 AM

Jis kalbėjo Indonezijos saloje Balyje vykstančio kasmetinio dviejų dienų G20 aukščiausiojo lygio susitikimo atidarymo dieną.

„Visos šalys susiskaldymą turėtų pakeisti vienybe, konfrontaciją – bendradarbiavimu, o atskirtį – įtrauktimi“, – sakė jis pasaulio lyderiams, tarp kurių buvo ir JAV prezidentas Joe Bidenas, ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Xi išvardijo keletą pasaulinių įvykių, kurie, pasak jo, ir toliau kelia „grėsmingų iššūkių mūsų vystymuisi“, įskaitant tebesitęsiančią koronaviruso pandemiją, vis trapesnę pasaulio ekonomiką, geopolitines įtampas, taip pat pasaulines maisto ir energetikos krizes.

„Niekas neturėtų kurti sau naudą kaimynų sąskaita, statyti „mažą kiemelį aukštomis tvoromis“ ar kurti uždarus bei išskirtinius klubus“, – sakė Kinijos lyderis, tuo, kaip galima numanyti, užsimindamas apie JAV, kurias Pekinas ne kartą yra kaltinęs aljansų kūrimu.

Xi taip pat pasisakė už Afrikos Sąjungos priėmimą į G20 grupę.

Taip pat Xi antradienį paprašė G20 turtingųjų šalių suvaldyti palūkanų normų didinimo padarinius, JAV Federalinei rezervų sistemai (centriniam bankui) imantis ryžtingai kovoti su infliacija.

„Ekonomiškai išsivysčiusios šalys turėtų sumažinti neigiamus savo pinigų politikos korekcijų šalutinius poveikius ir stabilizuoti skolas tvariu lygiu“, – sakė Xi Balyje.

Taip pat Kinijos prezidentas susitikimo dalyvius ragino neversti maisto ir energijos ginklu, galimai užmaskuotai kritikuodamas Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Turime ryžtingai pasipriešinti maisto ir energetikos problemų politizavimui, instrumentalizavimui ir ginklavimuisi“, – sakė Xi Jinpingas aukščiausiojo lygio susitikime Balyje, taip pat pakartodamas savo gerai žinomą nepritarimą Vakarų sankcijų politikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.