Lenkija patvirtino, kad jos teritorijoje sprogimą sukėlė Rusijos gamybos raketa

Rusijai itin agresyviai atakuojant Kijevą dvi raketos nukrito Lenkijos teritorijoje. Tokią informaciją po sprogimų pateikė anonimu likti norėjęs aukštas JAV žvalgybos pareigūnas, o netrukus Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad per įvykį žuvo du žmonės.

Rusijai itin agresyviai atakuojant Kijevą dvi raketos nukrito Lenkijos teritorijoje.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Rusijai itin agresyviai atakuojant Kijevą dvi raketos nukrito Lenkijos teritorijoje.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Pranešimai apie galimą Rusijos raketų pataikymą į Lenkijos kaimą sukėlė NATO nerimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pranešimai apie galimą Rusijos raketų pataikymą į Lenkijos kaimą sukėlė NATO nerimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pranešimai apie galimą Rusijos raketų pataikymą į Lenkijos kaimą sukėlė NATO nerimą.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Pranešimai apie galimą Rusijos raketų pataikymą į Lenkijos kaimą sukėlė NATO nerimą.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Pranešimai apie galimą Rusijos raketų pataikymą į Lenkijos kaimą sukėlė NATO nerimą.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Pranešimai apie galimą Rusijos raketų pataikymą į Lenkijos kaimą sukėlė NATO nerimą.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Pranešimai apie galimą Rusijos raketų pataikymą į Lenkijos kaimą sukėlė NATO nerimą.<br>  REUTERS/Scanpix nuotr.
Pranešimai apie galimą Rusijos raketų pataikymą į Lenkijos kaimą sukėlė NATO nerimą.<br>  REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-11-15 20:48, atnaujinta 2022-11-17 11:59

Lenkijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad 15.40 val. jos teritorijoje nukrito „Rusijoje pagaminta raketa“ ir žuvo du žmonės Pševodovo kaime.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lukaszas Jasina pridūrė, kad Rusijos ambasadorius Lenkijoje buvo iškviestas nedelsiant pateikti išsamius paaiškinimus dėl šio incidento.

Pareiškime nenurodoma kas paleido raketą, nes tiek Rusija, tiek Ukraina naudoja rusišką amuniciją.

Raketos krito netoli sienos su Ukraina esančiame Pševodovo kaime. Incidento vietoje dirba policijos, prokuratūros ir kariuomenės atstovai.

Lenkijos valdžios atstovas spaudai Piotras Muelleris iškart nepatvirtino amerikiečių žvalgybos informacijos, bet pabrėžė, kad Lenkijos vadovai sušaukė skubų susitikimą dėl „krizinės situacijos“.

Pasirodžius informacijai apie sprogimus Pševodovo kaime Liublino radijas pateikė kitokią įvykių versiją – esą grūdų džiovykloje ant svarstyklių užvažiavęs traktorius netikėtai sprogo.

„Įvykio priežastys šiuo metu nežinomos, – interviu Liublino radijui sakė Valstybinės priešgaisrinės tarnybos štabo atstovas vyresnysis kapitonas Marcinas Lebiedowiczius. – Du žmonės žuvo vietoje“.

Tačiau pasak įvairių Lenkijos žiniasklaidos kanalų, sprogimą sukėlė būtent Rusijos raketos.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis, suderinęs su šalies prezidentu, antradienio vakarą skubiai sušaukė Ministrų Tarybos Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdį.

P.Muelleris žurnalistams pareiškė, kad susiklostė „krizinė situacija“, ir paragino juos neskelbti nepatikrintų pranešimų.

P.Muelleris nepatikslino, kodėl šaukiamas posėdis, ir žadėjo pateikti daugiau informacijos jam pasibaigus.

Lenkija „didina karinių dalinių parengtį“

Lenkijos vyriausybė patvirtino, kad įvyko sprogimas, per kurį žuvo du piliečiai, ir pridūrė, kad „didina karinių dalinių parengtį“.

Atstovas spaudai pridūrė, kad šalis „tikrina, ar reikia aktyvuoti NATO 4 straipsnį“.

Šiaurės Atlanto sutarties 4-asis straipsnis numato, kad „šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“.

Tai yra konsultacijų etapas, nurodė jis.

„Hrubiešuvo apskrityje įvyko sprogimas, per kurį žuvo du Lenkijos piliečiai. Šiuo metu mūsų tarnybos yra įvykio vietoje ir aiškinasi situaciją“, – per spaudos konferenciją sakė vyriausybės atstovas Piotras Muelleris.

Trumpame pareiškime Lenkija nepatvirtino sprogimo šaltinio.

Socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose galimai užfiksuoti raketos palikti pėdsakai jai artėjant prie žemės. Vieta, laikas ir kryptis sutampa su skelbiama įvykio vieta.

Savo ruožtu NATO pareiškė nagrinėjanti pranešimus apie Lenkijoje nukritusias raketas oficialiai dar nepatvirtintus pranešimus, kad Rusijos raketų antradienį galėjo nukristi Lenkijos teritorijoje, ir glaudžiai bendradarbiauja su Varšuva, sakė vienas pareigūnas.

„Nagrinėjame šiuos pranešimus ir glaudžiai koordinuojame veiksmus su savo sąjungininke Lenkija“, – sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs NATO pareigūnas.

Antradienį Rusijos kariuomenė smogė Ukrainai stipriausią smūgį nuo karo pradžios. Priešas į Ukrainos miestus paleido apie 100 raketų. Jos daugiausia buvo nutaikytos į kritinės infrastruktūros objektus.

Kiek vėliau apie raketos sprogimą Lenkijoje pranešęs žurnalistas savo „Twitter“ paskyroje nurodė, kad, jo karinių šaltinių duomenimis, raketų liekanos, rastos įvykio vietoje, rodo, kad jas greičiausiai numušė Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Samuel Ramani, tyrinėjantis Rusijos informacinę erdvę, savo „Twitter“ kanale nurodė, kad Kremlius galėtų teigti, kad tai padarė Ukrainos pajėgų raketų sistema S-300 ar nurodyti, kad tai netikra žinia, siekdamas priversti Lenkiją pasinaudoti 5 straipsniu. Pasak jo, Rusijos „Telegram“ kanalai ir valstybinė žiniasklaida savo pareiškimais diktuoja šią kryptį.

Jo žiniomis, Rusijos naujienų kanalas RT vadovė Margarita Simonjan teigia, kad Lenkija dabar turi savo Belgorodo sritį. Anot eksperto, atsižvelgiant į tai, kad Ukrainos pajėgos apšaudė Belgorodą Rusijos teritorijoje, M. Simonyan netiesiogiai pripažįsta Rusijos kaltę dėl Lenkijos raketų smūgių.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda trečiadienį šaukia Nacionalinio saugumo tarybą.

Rusijos atsakas

Tuo metu Rusijos kariškiai pareiškė, kad jie antradienį neatakavo taikinių Ukrainos ir Lenkijos pasienyje, praneša „Interfax“.

„Jokių smūgių taikiniams netoli Ukrainos ir Lenkijos valstybinės sienos Rusijos naikinamosios priemonės nesmogė“, – teigė antradienio vakarą Rusijos gynybos ministerijos atstovai, komentuodami informaciją apie Lenkijos teritorijoje nukritusias raketas.

Anot jų, pareiškimai apie Lenkijos teritorijoje nukritusias Rusijos raketas yra provokacija, kuria siekiama eskaluoti situaciją.

„Lenkijos žiniasklaidos priemonių ir oficialių asmenų pareiškimai apie esą „Rusijos“ raketų kritimą Pševoduvo gyvenvietės rajone yra sąmoninga provokacija padėčiai eskaluoti“, – tikino ministerijos atstovai.

„O Lenkijos žiniasklaidos demonstruojamos nuolaužos iš incidento vietos Pševoduve neturi nieko bendra su Rusijos naikinamosiomis priemonėmis“, – teigė jie.

Sąjungininkų reakcija 

JAV žiniasklaidoje amerikiečių žvalgybos pareigūnui įvardijus, kad sprogimus sukėlė dvi Lenkijos teritorijoje nukritusios Rusijos raketos, greitai pasirodė ir reakcijos, o kone pirmosios sureagavo Baltijos šalys.

Po pranešimų, kad dvi Rusijos raketos antradienį nukrito NATO narės Lenkijos teritorijoje Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda kalbėjosi su JAV prezidentu Joe Bidenu, pranešė Lenkijos prezidentūra.

„JAV ir Lenkijos prezidentų pokalbis tebevyksta“, – tviteryje pranešė Lenkijos prezidento patarėjas Jakubas Kumochas.

Vėliau ir Jungtinė Karalystė pareiškė, kad „glaudžiai bendradarbiauja“ su sąjungininkais po pasirodžiusių pranešimų, pranešė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

„Tiriame šiuos pranešimus ir glaudžiai bendradarbiaujame su sąjungininkais“, – CNN sakė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų, sandraugos ir plėtros biuro atstovas.

​NATO vadovas Jensas Stoltenbergas antradienį po pokalbio su prezidentu Andrzejumi Duda pareiškė, kad svarbu išsiaiškinti faktus apie tai, kas sukėlė mirtiną „sprogimą“ Lenkijoje.

„Kalbėjomės su prezidentu A. Duda apie sprogimą Lenkijoje. Pareiškiau užuojautą dėl žuvusių žmonių. NATO stebi situaciją, sąjungininkės nuodugniai konsultuojasi. Svarbu, kad būtų nustatyti visi faktai“, – tviteryje parašė J. Stoltenbergas.

Informaciniame lauke padaugėjo spėlionių, ar NATO sąjungininkės galėtų aktyvuoti 5 NATO straipsnį. 

Pažymėtina, kad NATO turi ne tik plačiai aptariamą 5, bet ir 4 straipsnį. Jis jau buvo pasitelktas Rusijos invazijos pradžioje.

Dar vasario mėn. Rusijai užpuolus Ukrainą NATO sąjungininkės aktyvavo antrą pagal svarbą Šiaurės Atlanto sutarties straipsnį. 4-asis NATO straipsnis buvo aktyvuotas septintą kartą Aljanso istorijoje. 

NATO 4-asis straipsnis nurodo, kad „Šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios Šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“.

NATO 5-tasis straipsnis nurodo, kad „Šalys susitaria, kad vienos ar kelių iš jų ginkluotas užpuolimas Europoje ar Šiaurės Amerikoje bus laikomas jų visų užpuolimu, ir todėl susitarė, kad tokio ginkluoto užpuolimo atveju kiekviena iš jų“ nedelsdama suteiks pagalbą užpultai ar užpultoms Šalims, individualiai ir kartu su kitomis Šalimis, imdamasi tokių veiksmų, kokie atrodys būtini, įskaitant ginkluotos jėgos panaudojimą.

Iki šiol 5 straipsnis buvo aktyvuotas tik vienintelį kartą – po 2001 m. rugsėjo 11 d. įvykdytų teroristinių atakų prieš JAV. NATO vadovų teigimu, nepaisant to, kad kolektyvinė gynyba buvo vykdyta tik vieną kartą, Aljansas tam ruošiasi nuolat.

E. Macronas dėl pranešimų apie Lenkijoje nukritusias raketas siekia surengti G-20 derybas

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas dėl pranešimų apie Lenkijoje nukritusias Rusijos raketas paragino surengti derybas Indonezijoje vykstančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikime, naujienų agentūrai AFP vėlai antradienį pranešė Eliziejaus rūmai.

Dedamos pastangos „išnagrinėti galimybę rytoj ryte surengti diskusiją vadovų lygmeniu... atsižvelgiant į tai, kad G-20 susitikime, kuriame dalyvauja E. Macronas, dalyvauja visi mūsų pagrindiniai Europos partneriai ir mūsų pagrindiniai sąjungininkai“, pranešė Prancūzijos prezidentūra.

Ch. Michelį sukrėtė pranešimai, kad Lenkijoje „raketa ar kita amunicija“ pražudė žmonių

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis antradienį pareiškė, kad jį sukrėtė pranešimai, jog bloko narėje Lenkijoje žuvo žmonių po raketos ar kitos ginkluotės smūgio.

„Šokiruotas žinios apie Lenkijos teritorijoje žmones pražudžiusią raketą ar kitą amuniciją. Reiškiu užuojautą šeimoms“, – tviteryje parašė Ch. Michelis.

„Palaikome Lenkiją. Palaikau ryšius su Lenkijos valdžios institucijomis, Europos Vadovų Tarybos nariais ir kitais sąjungininkais“, – rašė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.