Po žinių apie sprogimus Lenkijoje – pirmoji JAV reakcija: tikrina informaciją, prakalbo apie savo karių saugumą J. Bidenas paskambino A. Dudai

Pentagonas antradienį pareiškė negalintis patvirtinti žiniasklaidos pranešimų, kad dvi Rusijos raketos nukrito NATO narės Lenkijos teritorijoje, tačiau sakė, kad šiuos teiginius tiria.

Pentagono atstovas spaudai Patas Ryderis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pentagono atstovas spaudai Patas Ryderis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2022, 9:45 PM, atnaujinta Nov 17, 2022, 12:04 PM

„Žinome apie spaudos pranešimus, kuriuose teigiama, kad dvi Rusijos raketos pataikė į Lenkijos arba Ukrainos pasienyje esančią vietovę“, – sakė Pentagono atstovas spaudai Patas Ryderis.

„Šiuo metu neturime jokios informacijos, kuri patvirtintų, kad buvo suduotas raketų smūgis“, – žurnalistams sakė P. Ryderis, pridūręs, kad Pentagonas „toliau tai tiria“.

JAV Gynybos departamentas pakartojo, kad JAV „gins kiekvieną NATO teritorijos centimetrą“, laukiant daugiau informacijos apie įvykį.

P.Ryderis pridūrė, kad JAV „labai pasitiki“ savo pajėgų apsauga Europoje.

„Kalbant apie pajėgų apsaugą, mes visada labai rimtai žiūrime į savo karių saugumą, nesvarbu, kur jie tarnauja, – sakė P.Ryderis.

Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Muelleris nepatvirtino šios informacijos, bet sakė, kad šalies lyderiai susirinko į skubų susitikimą dėl „krizinės situacijos“.

Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad antradienio popietę, kai sviedinys pataikė į vietovę, kurioje buvo džiovinami grūdai, netoli sienos su Ukraina esančiame Pševodovo kaime, žuvo du žmonės.

Informaciniame lauke padaugėjo spėlionių, ar NATO sąjungininkės galėtų aktyvuoti 5 NATO straipsnį. 

Pažymėtina, kad NATO turi ne tik plačiai aptariamą 5, bet ir 4 straipsnį. Jis jau buvo pasitelktas Rusijos invazijos pradžioje.

Dar vasario mėn. Rusijai užpuolus Ukrainą NATO sąjungininkės aktyvavo antrą pagal svarbą Šiaurės Atlanto sutarties straipsnį. 4-asis NATO straipsnis buvo aktyvuotas septintą kartą Aljanso istorijoje. 

NATO 4-asis straipsnis nurodo, kad „Šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios Šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“.

NATO 5-tasis straipsnis nurodo, kad „Šalys susitaria, kad vienos ar kelių iš jų ginkluotas užpuolimas Europoje ar Šiaurės Amerikoje bus laikomas jų visų užpuolimu, ir todėl susitarė, kad tokio ginkluoto užpuolimo atveju kiekviena iš jų“ nedelsdama suteiks pagalbą užpultai ar užpultoms Šalims, individualiai ir kartu su kitomis Šalimis, imdamasi tokių veiksmų, kokie atrodys būtini, įskaitant ginkluotos jėgos panaudojimą.

Iki šiol 5-tasis straipsnis buvo aktyvuotas tik vienintelį kartą – po 2001 m. rugsėjo 11 d. įvykdytų teroristinių atakų prieš JAV. NATO vadovų teigimu, nepaisant to, kad kolektyvinė gynyba buvo vykdyta tik vieną kartą, Aljansas tam ruošiasi nuolat.

Lenkijos prezidentūra: vyksta Lenkijos ir JAV prezidentų pokalbis

Po pranešimų, kad dvi Rusijos raketos antradienį nukrito NATO narės Lenkijos teritorijoje Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda kalbėjosi su JAV prezidentu Joe Bidenu, pranešė Lenkijos prezidentūra.

„JAV ir Lenkijos prezidentų pokalbis tebevyksta“, – tviteryje pranešė Lenkijos prezidento patarėjas Jakubas Kumochas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.