Kinijoje dėl vieno COVID-19 atvejo uždarytas universitetas

Kinijos valdžios institucijos trečiadienį uždarė vieną didžiausių Pekino universitetų dėl vieno nustatyto COVID-19 atvejo.

Kinijos valdžios institucijos trečiadienį uždarė vieną didžiausių Pekino universitetų dėl vieno nustatyto COVID-19 atvejo.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kinijos valdžios institucijos trečiadienį uždarė vieną didžiausių Pekino universitetų dėl vieno nustatyto COVID-19 atvejo.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-16 15:21

Nepaisant didėjančio visuomenės nepasitenkinimo, šalis ir toliau laikosi nulinės COVID-19 tolerancijos strategijos bei bando staigiai naikinti atsirandančius ligos židinius.

Pekino universiteto studentams ir fakulteto darbuotojams uždrausta palikti teritoriją, jei tai nėra būtina, o paskaitos pagrindiniame universiteto miestelyje, kuriame buvo užfiksuotas susirgimas, iki penktadienio buvo perkeltos į nuotolį, sakoma švietimo įstaigos pranešime.

Vis dėlto trečiadienį šiame miestelyje, įsikūrusiame Kinijos sostinės centriniame Haidiano rajone, buvo galima matyti į teritoriją įeinančius ir iš jos išeinančius žmones.

Per pastarąją parą Pekine užregistruota daugiau kaip 350 naujų susirgimų – tai nedidelis skaičius 21 mln. gyventojų turinčiam didmiesčiui.

Tačiau to pakako, kad Kinija, vadovaudamasi savo strategija, pradėtų skelbti vietines izoliacijas ir karantinus.

Visoje šalyje užregistruota apie 20 tūkst. atvejų. Prieš savaitę jų buvo apie 8 tūkstančius.

Valdžios institucijos vengia uždaryti visą miestą, kad kuo mažiau paveiktų judėjimo laisvę ir smunkančią ekonomiką.

Siekiama, kad nepasikartotų anksčiau šiais metais susiklostęs scenarijus, kuomet paskelbus izoliaciją Šanchajuje buvo paralyžiuota laivyba ir kilo apylinkių gyventojų protestai.

Praėjusią savaitę paskelbtose pakoreguotose nacionalinėse gairėse vietos valdžios institucijos raginamos laikytis tikslingo ir mokslinio požiūrio, kad būtų išvengta drastiškų priemonių.

Kelis miestelius turinčiame – daugiausia sostinėje – Pekino universitete studijuoja daugiau nei 40 tūkst. studentų.

Nėra aišku, kokį studentų skaičių naujasis vyriausybės žingsnis paveikė.

Ši 124 metus gyvuojanti institucija yra vienas geriausių Kinijos universitetų; ankstesniais dešimtmečiais jis buvo studentų protestų centras.

Šį universitetą baigė žymūs intelektualai, rašytojai, politikai ir verslininkai.

Paskelbus izoliaciją, kitose vietose kilo pavieniai protestai.

Šios savaitės pradžioje internete paskelbtuose vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip minios griauna užtvaras pietiniame Guangdžou mieste – tankiai apgyvendintame rajone, glaudžiančiame migruojančius drabužių pramonės darbininkus.

Netoli Honkongo esančiame pramonės eksporto centre Guangdžou užregistruota daugiau kaip 6 tūkst. naujų susirgimų, o tai šiuo metu yra didžiausias protrūkis Kinijoje.

Dėl pandemijos Pasaulio badmintono federacija kitą mėnesį vyksiantį „HSBC World Tour Finals“ turnyrą iš Guangdžou perkėlė į Bankoką, šią savaitę pranešė federacija.

Tarp kitų miestų, kuriuose užfiksuoti dideli ligos protrūkiai, yra Čongčingas šalies pietvakariuose, Džengdžou Henano provincijoje ir šiaurėje esančio Vidinės Mongolijos regiono sostinė Hohotas.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Džengdžou mieste „iPhone“ gamyklos darbuotojai bėgo iš savo bendrabučių; kai kurie jų mėgindami ištrūkti lipo per tvoras.

Vėliau „Apple“ įspėjo, kad klientams bus vėluojama pristatyti „iPhone14 Pro“ modelius.

Kinijos pareigūnai ir valstybinė žiniasklaida pabrėžė, kad vyriausybė tikslina, bet neatsisako, kaip ji vadina, „dinamiškos“ nulinio COVIDo politikos.

Gandai apie jos švelninimą anksčiau šį mėnesį sukėlė lenktynes akcijų rinkose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.