A. Duda: raketos sukeltas sprogimas turbūt buvo nelaimingas atsitikimas 4 NATO straipsnio gali neprireikti

Lenkų prezidentas Andrzejus Duda trečiadienį sakė, jog nėra požymių, kad raketos sprogimas Lenkijoje, per kurį žuvo du žmonės, buvo „tyčinė ataka“, ir nurodė, kad tai tikriausiai buvo nelaimingas atsitikimas.

 A. Duda.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A. Duda.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2022, 1:33 PM, atnaujinta Nov 16, 2022, 1:57 PM

„Tai nebuvo išpuolis prieš Lenkiją“, – teigė A. Duda ir pridūrė, kad antradienį įvykęs incidentas „greičiausiai buvo susijęs su Rusijoje pagaminta raketa“.

„Šiuo metu neturime jokių įrodymų, kad raketą paleido Rusijos pusė“, – sakė prezidentas.

A. Dudos teigimu, labiausiai tikėtina, kad jo šalies teritorijoje nukrito ukrainiečių raketa, tačiau galiausiai atsakomybė už tai tenka Rusijai, antradienį masiškai raketomis atakavusiai taikinius visoje Ukrainoje.

Jis pridūrė: „Didelė tikimybė, kad tai buvo priešraketinės gynybos raketa, tai yra, ją naudojo Ukrainos gynybos pajėgos.“

„Ukrainos gynyba leido savo raketas įvairiomis kryptimis ir labai tikėtina, kad viena iš šių raketų, deja, nukrito Lenkijos teritorijoje“, – teigė A. Duda.

Lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis trečiadienį pareiškė, kad mažai tikėtina, jog Lenkija aktyvuos NATO 4-ąjį straipsnį po sprogimo netoli sienos su Ukraina, pražudžiusio du žmones.

„Dauguma mūsų surinktų įrodymų rodo, kad šį kartą galbūt nereikės taikyti NATO 4-ojo straipsnio, – sakė M. Morawieckis, kurį cituoja Lenkijos radijas.

Tačiau ministras pirmininkas pabrėžė, kad „ši priemonė visą laiką yra mūsų rankose“.

Šis straipsnis numato, kad Aljanso šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios narės teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.