Rekordiškai daug moterų vadovaus JAV valstijoms

Jungtinėse Valstijose rekordiškai daug moterų – 12 – stos prie savo valstijų vairo po to, kai kitų metų pradžioje bus prisaikdintos gubernatorėmis.

Rekordiškai daug moterų vadovaus JAV valstijoms.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rekordiškai daug moterų vadovaus JAV valstijoms.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-16 18:35

Ankstesnis rekordas buvo devynios moterys gubernatorių postuose.

Naujienų agentūra AP pirmadienį paskelbė, kad praėjusią savaitę rinkimus Arizonoje laimėjo demokratė Katie Hobbs, Masačusetse skelbiama demokratės Mauros Healey pergalė, o respublikonė Sarah Huckabee Sanders tapo pirmąja moterimi, vadovausiančia Arkanzasui.

„Tai nėra laipsniškas augimas. Mes vis dar toli iki politinės lygybės, kai moterys eina vadovaujančias pareigas. Tačiau tai atrodo kaip proveržis“, – teigė Rutgerso universiteto JAV moterų ir politikos centro direktorė Debbie Walsh.

„Tai ypač svarbu, nes šios pareigos yra sunkiai įveikiamos. Šios moterys iš esmės pakeitė susiformavusį požiūrį, kas gali būti vyriausiuoju vadovu“, – pridūrė ji.

S. H. Sanders, buvusio Arkanzaso gubernatoriaus Mike'o Huckabee duktė, kuri taip pat buvo Baltųjų rūmų spaudos sekretore JAV eksprezidento Donaldo Trumpo administracijoje, taps pirmąja moterimi prie valstijos vairo.

K. Hobbs, kai sausio pradžioje duos priesaiką, bus jau penktoji moteris einanti šias pareigas Arizonoje.

Aštuonios gubernatorės yra iš Demokratų partijos, o keturios – iš Respublikonų partijos.

JAV Atstovų Rūmuose, Senate ir valstijų įstatymų leidžiamosiose institucijose pasiskirstymas yra panašus. Jose dirba daugiau demokračių nei respublikonių.

Tina Kotek bus jau trečioji moteris, vadovausianti Oregono valstijai. Ji, kaip ir M. Healey, yra lesbietė, neslepianti savo seksualinės orientacijos.

T. Kotek gubernatoriaus poste pakeis demokratę Kate Brown, kuri yra biseksuali ir 2014 metais tapo pirmąja JAV gubernatore išrinkta orientacijos neslepiančia LGBTQ moterimi.

Nepaisant šių laimėjimų, vis dar trūksta rasinės įvairovės.

Naujosios Meksikos valstijos gubernatorė Michelle Lujan Grisham, kuri buvo perrinkta antrai kadencijai, yra lotynų amerikietė.

Trys juodaodės moterys – Stacy Abrams iš Džordžijos, Deidre DeJear iš Ajovos bei Yolanda Flowers iš Alabamos buvo demokratų kandidatės į savo valstijų vadovus, tačiau praėjusią savaitę jas nugalėjo respublikonės.

Alabamoje antrai kadencijai išrinkta respublikonė Kay Ivey, Ajovai toliau vadovaus Kim Reynolds, o Pietų Dakotos gubernatore liks Kristi Noem.

Tuo metu dar keturios demokratės buvo perrinktos antrajai kadencijai.

Kathy Hochul laimėjo Niujorke, Janet Mills – Meino valstijoje, Mičiganui toliau vadovaus Gretchen Whitmer, o Kanzasui – Laura Kelly.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.