V. Zelenskis: tai buvo Rusijos raketa Sulaukė kritikos

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pareiškė, kad į Lenkiją pataikiusi raketa, kai per smūgį žuvo du žmonės, buvo Rusijos.

V.Zelenskis Chersone.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis Chersone.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2022, 7:36 PM, atnaujinta Nov 16, 2022, 8:45 PM

„Neabejoju, kad tai ne mūsų raketa, – pareiškė V. Zelenskis per televiziją. – Esu įsitikinęs, jog tai buvo Rusijos raketa, tai pagrįsta mūsų kariniais pranešimais“.

V. Zelenskio žodžiai prieštarauja Lenkijos ir NATO pareiškimams, kuriuose nurodoma, kad sprogimą greičiausiai sukėlė Ukrainos oro gynybos raketa, paleista siekiant apginti Ukrainos teritoriją nuo Rusijos sparnuotųjų raketų atakų.

V. Zelenskis pareiškė, jog Kyjivas nėra matęs įrodymų, kad raketa yra ukrainietiška, ir pridūrė, jog yra būtina, kad Ukraina dalyvautų šio incidento tyrime.

Anksčiau pranešta, kad Ukraina pareiškė norinti „nedelsiant patekti“ į sprogimo vietą Lenkijoje ir pridūrė esanti pasirengusi pateikti partneriams Rusijos kaltės įrodymų.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda paskelbė, kad sprogimas Lenkijoje įvyko dėl nukritusios Ukrainos priešlėktuvinės gynybos raketos ir teigė, kad „nėra jokių požymių“, jog smūgis buvo tyčinis.

Dabar Lenkijos prezidentas A.Duda pareiškė, kad ir Lenkija, ir JAV turės sutikti, kad Ukraina dalyvautų tyrime. Jis sakė: „Tyrimą atlieka Lenkijos ir JAV ekspertai, ir jei kam nors būtų leista dalyvauti šiame tyrime, reikėtų bent jau abiejų šalių sutikimo.“

Vengrija neatsakingais vadina V. Zelenskio tvirtinimus dėl raketos, nukritusios į Lenkiją

Vengrija trečiadienį neatsakingu pavadino Ukrainos prezidento V.Zelenskio tvirtinimą, kad Lenkijoje nukritusią raketą paleido Rusija. Vašingtonas pritarė Lenkijos išvadai, kad sviedinį greičiausiai paleido Kyjivo oro gynyba.

„Susiklosčius tokiai situacijai, pasaulio lyderiai kalba atsakingai“, – žurnalistams sakė ministro pirmininko Viktoro Orbano personalo vadovas Gergely Gulyasas.

„Ukrainos prezidentas, iš karto apkaltinęs rusus, suklydo, tai - blogas pavyzdys“, – sakė jis ir pagyrė atsargų Lenkijos bei JAV požiūrį.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.