Xi Jinpingas pakvietė naująją Italijos premjerę atvykti į Kiniją

Italijos vyriausybė pranešė, kad naujoji premjerė Giorgia Meloni trečiadienį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir priėmė jo kvietimą apsilankyti Kinijoje.

Giorgia Meloni ir Xi Jinpingas.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Giorgia Meloni ir Xi Jinpingas.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-17 13:22

Indonezijos kurortinėje Balio saloje vykusiame G-20 susitikime Kinijos lyderis ir Italijos premjerė susitiko pirmą kartą.

Šis Xi Jinpingo pasirodymas viršūnių susitikime buvo tik antrasis jo vizitas užsienyje nuo COVID-19 pandemijos pradžios.

Trečiadienį vėlai vakare paskelbtame Italijos vyriausybės pranešime teigiama, kad G. Meloni Kinijos lyderiui pabrėžė Romos norą skatinti „abipusius ekonominius interesus“ bei padidinti šalies eksportą į Kiniją.

Pranešime sakoma, kad susitikimo metu buvo aptarti Kinijos ir Europos Sąjungos santykiai, „tikintis, kad jie bus atgaivinti“.

G. Meloni taip pat „primygtinai pabrėžė, kad yra svarbu atnaujinti visus komunikacijos kanalus, taip pat ir žmogaus teisių klausimais“.

Išplatintame pranešime skelbiama, kad susitikimo pabaigoje Xi Jinpingas pakvietė ją apsilankyti Kinijoje.

Pasak Italijos žiniasklaidos, jų pokalbis G-20 kuluaruose truko apie valandą.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad supervalstybės lyderis patvirtino Pekino susidomėjimą plėtoti ekonominį bendradarbiavimą su Roma ir pakvietė Italiją kitais metais būti garbės viešnia didelėje vartojimo prekių parodoje Hainano provincijoje.

„Xinhua“ pridūrė, jog Xi Jinpingas tikisi, kad Italija atliks svarbų vaidmenį skatinant ES vykdyti „nepriklausomą ir teigimą politiką“ Kinijos atžvilgiu.

Jos pranešime taip pat teigiama, kad abu lyderiai gyrė savo šalis kaip „senovės civilizacijas“, kurios turi bendrų interesų.

Xi Jinpingas, kuris beveik trejus metus diplomatiją daugiausia vykdė virtualiai dėl COVID-19 pandemijos, G-20 forumo metu surengė dvišalius susitikimus su užsienio šalių lyderiais, įskaitant JAV prezidentą Joe Bideną.

Jis susitiko su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese'iu po ilgus metus trukusių šaltų Kanberos ir Pekino ryšių, o taip pat su kolegomis iš Prancūzijos, Pietų Korėjos, Pietų Afrikos bei Indonezijos.

Tačiau Dauningo gatvė pranešė, kad planuotas naujojo Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Rishi Sunako (Rišio Sunako) ir Kinijos prezidento susitikimas G-20 kuluaruose buvo atšauktas „dėl tvarkaraščio problemų“.

Tai turėjo būti pirmasis JK ir Kinijos vadovų susitikimas po daugiau nei penkerių metų pertraukos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?