COP27 derybose pasiektas susitarimas dėl nuostolių ir žalos fondo – ES šaltinis

Per Jungtinių Tautų derybas dėl klimato kaitos COP27 šeštadienį pasiektas susitarimas dėl fondo, skirto pažeidžiamų šalių, nukentėjusių nuo ekstremalių oro sąlygų, patiriamiems nuostoliams padengti, sukūrimo, pranešė Europos Sąjungos šaltinis.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas ir už klimato politiką atsakingas Komisijos narys Fransas Timmermansas.<br>Imago-iamges/Scanpix nuotr.
Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas ir už klimato politiką atsakingas Komisijos narys Fransas Timmermansas.<br>Imago-iamges/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2022, 3:49 PM

Turtingosios ir besivystančios šalys buvo atsidūrusios aklavietėje dėl „nuostolių ir žalos“ fondo įsteigimo, ir tai galėjo sužlugdyti COP27 susitikimą, tačiau Europos Sąjungos šaltinis teigė, kad dėl šio klausimo dabar „susitarta“.

Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Fransas Timmermansas anksčiau šeštadienį pareiškė, kad mieliau rinktųsi scenarijų, kad COP27 derybos dėl klimato kaitos neturėtų jokio rezultato, nei kad jis būtų blogas.

Tai jis pareiškė Bendrijai atmetus šių metų derybų šeimininko Egipto pasiūlymą dėl susitarimo kaip nepakankamai ambicingą mažinti anglies dvideginio išmetimą.

F. Timmermansas, kuris vadovauja Europos Sąjungos delegacijai COP27, teigė, kad blokas „mieliau nepasiektų jokio rezultato, nei kad jis būtų blogas“, ir yra pasirengęs apskritai pasitraukti iš derybų, tačiau pridūrė, kad vis dar tikisi gerų rezultatų.

Pagal 2015 metų Paryžiaus susitarimą šalys susitarė apriboti visuotinį atšilimą iki „gerokai mažiau nei“ 2 laipsnių Celsijaus, palyginti su XIX amžiaus pabaiga.

Jie taip pat patvirtino siekį apriboti temperatūros kilimą 1,5 laipsnio, nors vėliau mokslininkai patvirtino, kad tai daug saugesnė gairė saugantis nuo katastrofiško klimato poveikio.

Praėjusiais metais Glazge buvo patvirtintas šis ambicingesnis 1,5 laipsnio tikslas, o šalys susitarė kasmet peržiūrėti savo anglies dioksido mažinimo tikslus.

Dvi savaites Egipto Raudonosios jūros kurorte Šarm aš Šeiche vykusios derybos įstrigo dėl daugybės tarpusavyje susijusių klausimų, įskaitant tai, kokiu būdu ir kaip greitai skirti pinigų pažeidžiamoms besivystančioms šalims, kurios jau nukentėjo nuo klimato kaitos sukeltų audrų, sausrų, karščio bangų ir potvynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.