Iranas stiprina susidorojimą su protestuotojais kurdų regionuose: surengė atakas prieš kurdus Irake

Teisių grupės pirmadienį apkaltino Irano saugumo pajėgas naudojant ugnį ir sunkiąją ginkluotę protestams kurdų gyvenamuose Irano vakarų regionuose slopinti. Didėjantis susidorojimo mastas kelia tarptautinį susirūpinimą.

Iranas stiprina susidorojimą su protestuotojais kurdų regionuose, surengė atakas prieš kurdus Irake.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Iranas stiprina susidorojimą su protestuotojais kurdų regionuose, surengė atakas prieš kurdus Irake.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2022, 1:14 PM, atnaujinta Nov 21, 2022, 1:44 PM

Kurdų gyvenamos Irano vakarų ir šiaurės vakarų provincijos yra didžiausi protestų centrai nuo jų pradžios, juos sukėlė 22 metų Mahsos Amini, suimtos Teherano moralės policijos, mirtis, ji buvo iš šio regiono kilusi kurdė. Pastarosiomis dienomis keliuose miestuose vyko ypač intensyvios demonstracijos prieš režimą, kilusios po saugumo pajėgų per ankstesnius protestus nužudytų žmonių laidotuvių.

Norvegijoje įsikūrusi teisių grupė „Hengaw“ pranešė, kad Irano pajėgos per naktį apšaudė Piranšercho, Marivano ir Javanrudo miestus, ir paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose girdėti sunkiosios ginkluotės dunksėjimas ir aidi šūviai. Teigiama, kad saugumo pajėgos Javanrude nušovė mažiausiai du žmones, o Piranšerche žuvo 16-metis paauglys.

Kurdai yra viena svarbiausių Irano ne persų etninių mažumų grupė, jie paprastai laikosi sunitų islamo, o ne šalyje dominuojančio šiizmo.

Per susijusius įvykius naktį į pirmadienį Iranas paleido raketas ir bepiločius orlaivius prieš kurdų opozicijos grupes kaimyniniame Irake, apkaltinęs jas kurstant protestus. Naujausios Irano atakos surengtos kitą dieną, kai Turkija taip pat surengė oro antskrydžius prieš kurdų kovotojus Irako Kurdistane ir Šiaurės Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.