Iranas žada atsakomąsias priemones dėl TATENA rezoliucijos

Iranas pareiškė, kad imasi atsakomųjų priemonių prieš Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA) dėl rezoliucijos, kurioje Teheranas kritikuojamas dėl nepakankamo bendradarbiavimo su šia branduolinę veiklą prižiūrinčia institucija.

​Iranas pareiškė, kad imasi atsakomųjų priemonių prieš Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA) dėl rezoliucijos, kurioje Teheranas kritikuojamas dėl nepakankamo bendradarbiavimo su šia branduolinę veiklą prižiūrinčia institucija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Iranas pareiškė, kad imasi atsakomųjų priemonių prieš Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA) dėl rezoliucijos, kurioje Teheranas kritikuojamas dėl nepakankamo bendradarbiavimo su šia branduolinę veiklą prižiūrinčia institucija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2022, 12:27 PM

Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija ketvirtadienį pateikė JT agentūros priimtą rezoliuciją – antrą tokio pobūdžio dokumentą per pusę metų.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani sekmadienio vakarą pranešė apie atsaką.

„Irano atominės energijos organizacija, reaguodama į neseniai trijų Europos šalių ir Jungtinių Valstijų veiksmus priimant rezoliuciją prieš Iraną, nusprendė imtis tam tikrų pirminių priemonių“, – sakė jis.

„Šios priemonės buvo įgyvendintos šiandien, Natanzo ir Fordo sodrinimo kompleksuose TATENA inspektorių akivaizdoje“, – pridūrė jis, nepatikslindamas, kokios tai buvo priemonės.

N. Kanani taip pat užsiminė, kad tikėtina, jog kitas TATENA delegacijos vizitas į Iraną bus atšauktas.

Tačiau jis taip pat teigė, kad „Irano Islamo Respublika visada pasirengusi tinkamai reaguoti į Vakarų šalių veiksmus, kai jos grįš prie savo įsipareigojimų“.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas šeštadienį pasmerkė šią rezoliuciją ir apkaltino minėtas keturias šalis bandymu daryti „maksimalų spaudimą“ Teheranui, Islamo Respublikoje jau du mėnesius vykstant didžiuliams protestams.

Rezoliucija priimta atsidūrus aklavietėje dėl Irane nedeklaruotų urano dalelių ir įstrigus deryboms dėl 2015 metų Teherano branduolinio susitarimo su pasaulio galiomis atgaivinimo.

Susitarimu, kurį Iranas pasiekė su JK, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir JAV, Teheranui buvo sušvelnintos sankcijos mainais į garantijas, kad jis negalės sukurti ar įsigyti atominio ginklo.

Susitarimas žlugo po to, kai 2018 metais Vašingtonas, vadovaujant tuometiniam prezidentui Donaldui Trumpui, vienašališkai iš jo pasitraukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.