V. Putinas sveikina K. Ž. Tokajevą gavus „įtikinamą“ mandatą Kazachstano rinkimuose

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasveikino Kazachstano prezidentą Kasymą-Žomatarą Tokajevą su triuškinama pergale pirmalaikiuose prezidento rinkimuose, surengtuose praėjus keliems mėnesiams po kruvinų neramumų naftos turtingoje Centrinės Azijos šalyje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasveikino Kazachstano prezidentą Kassymą-Jomartą Tokayevą su triuškinama pergale pirmalaikiuose prezidento rinkimuose, surengtuose praėjus keliems mėnesiams po kruvinų neramumų naftos turtingoje Centrinės Azijos šalyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasveikino Kazachstano prezidentą Kassymą-Jomartą Tokayevą su triuškinama pergale pirmalaikiuose prezidento rinkimuose, surengtuose praėjus keliems mėnesiams po kruvinų neramumų naftos turtingoje Centrinės Azijos šalyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2022, 12:04 PM, atnaujinta Nov 21, 2022, 1:05 PM

„Jūs gavote įtikinamą piliečių pasitikėjimo mandatą, o tai atveria naujas galimybes įgyvendinti valstybės raidos kryptį, kurią skatinate“, – sakė V. Putinas Kremliaus išplatintame pareiškime.

Istoriškai glaudūs Rusijos ir Kazachstano santykiai tapo įtempti Maskvai pradėjus karinę kampaniją Ukrainoje. Buvęs sovietinis Kazachstanas stengiasi subalansuoti ryšius su Vakarais ir Maskva.

Birželio mėnesį viešėdamas Sankt Peterburge K.Ž.Tokajevas viešai susiginčijo su V. Putinu ir kritikavo Maskvos žingsnį pripažinti Ukrainos separatistinius regionus, kuriuos Kremlius dabar teigia aneksavęs.

Pirmadienį paskelbtame pranešime V. Putinas gyrė Rusijos ir Kazachstano „strateginę partnerystę“ ir „aljansą“, kurie, pasak jo, grindžiami „draugyste, kaimynyste ir abipuse pagarba“.

„Mes ir toliau dirbsime kartu, kad juos pagerintume“, – sakė V. Putinas.

Kazachstano rinkimų komisija pranešė, kad 2019 metais į valdžią atėjęs 69-erių K.Ž.Tokajevas per sekmadienį vykusius rinkimus surinko 81,31 proc. balsų.

Tuo metu tarptautiniai rinkimų stebėtojai pirmadienį paskelbė, kad Kazachstano prezidento rinkimuose trūko konkurencingumo ir kad jie akcentavo reformų būtinybę.

„Lapkričio 20 dieną įvykę pirmalaikiai prezidento rinkimai vyko politinėje aplinkoje, kurioje trūko konkurencingumo, ir nors rinkimams buvo veiksmingai pasirengta, išryškėjo, jog reikia tolesnių reformų, kad susiję teisės aktai ir jų įgyvendinimas atitiktų ESBO įsipareigojimus užtikrinti tikrą pliuralizmą“, – teigė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.