Pakistanas paskyrė buvusį žvalgybos vadovą naujuoju kariuomenės vadu

Pakistano vyriausybė ketvirtadienį paskyrė buvusį žvalgybos vadovą naujuoju kariuomenės vadu.

Syedas Asimas Muniras.<br>AP/Scanpix nuotr.
Syedas Asimas Muniras.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2022, 5:21 PM

Šis postas seniai laikomas tikrąja 220 mln. gyventojų ir branduolinį ginklą turinčios musulmoniškos valstybės valdžia.

Syedas Asimas Muniras, šiuo metu – generolas intendantas, pakeis generolą Qamarą Javedą Bajwą, kariuomenės štabo viršininko postą užimantį nuo 2016 metų lapkričio ir šį mėnesį išeinantį į pensiją.

„Procesas baigtas pagal įstatymus ir konstituciją“, – sakė gynybos ministras Khawaja Mohammadas Asifas. Jis pridūrė, kad laukiama kandidatūros patvirtinimo iš prezidento.

Šeštoji pagal dydį pasaulyje Pakistano kariuomenė turi itin didelę įtaką šalyje ir nuo nepriklausomybės paskelbimo 1947 metais surengė mažiausiai tris perversmus ir bendrai valdė daugiau nei tris dešimtmečius.

Net ir civilinio valdymo laikotarpiais kariuomenės vadas laikomas tikruoju sprendimų priėmėju. Jo paskyrimas turi didžiulę politinę reikšmę.

S. A. Muniras, turintis aukščiausią rangą iš šešių į šį postą pretendavusių pareigūnų, anksčiau vadovavo Tarpžinybinės žvalgybos (ISI) agentūrai.

Jis perima valdžią tokio metu, kai Pakistaną krečia politiniai nesutarimai, o buvęs ministras pirmininkas Imranas Khanas telkia šalininkus masiniams protestams, ragindamas vyriausybę surengti pirmalaikius rinkimus.

„Politinis procesas yra labai silpnas, o demokratinės institucijos beveik žlugusios“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitikas Zahidas Hussainas.

„Tokioje situacijoje kariuomenė automatiškai tampa valdžios arbitru“, – pridūrė jis.

Nepavyks supriešinti

S. A. Muniras ėjo ISI vadovo pareigas vadovaujant I. Khanui, tačiau jo tarnyba, trukusi vos aštuonis mėnesius, baigėsi 2019 metų birželį, po to, kai jis, kaip pranešama, susipyko su tuometiniu premjeru.

I. Khanas, buvusi kriketo žvaigždė, buvo nušalintas nuo pareigų po balsavimo dėl nepasitikėjimo, tačiau net ir po pasitraukimo jis išsaugojo nemažą visuomenės paramą Pakistane.

Nuo to laiko jis surengė virtinę didžiulių mitingų ir juose dažnai skelbė nepagrįstus teiginius, kad jį iš valdžios išstūmė JAV vadovaujamas užsienio sąmokslas, be to, kėlė klausimus dėl kariuomenės vaidmens politikoje.

Po to, kai šio mėnesio pradžioje jis buvo pašautas per mitingą rytinėje Pandžabo provincijoje, I. Khanas dar labiau paaštrino retoriką, kaltindamas savo įpėdinį, dabartinį premjerą Shehbazą Sharifą ir vieną kariuomenės pareigūną rengus pasikėsinimą jį nužudyti.

Trečiadienį atsisveikinimo kalboje kadenciją baigiantis kariuomenės vadas Q. J. Bajwa sakė, kad bet kam, bandančiam supriešinti liaudį ir kariuomenę, „tai nepavyks“.

„Kariuomenė elgiasi santūriai, tačiau visi turėtų žinoti, kad ši kantrybė turi ribas“, – pareiškė jis.

K. M. Asifas sakė, kad S. A. Muniro kandidatūra buvo nusiųsta prezidentui Arifui Alvi – stipriam I. Khano sąjungininkui – patvirtinti.

Ministras įspėjo prezidentą, kad jis „neturėtų naudotis politine įtaka“ ir bandyti vilkinti procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.