A. Merkel prabilo apie paskutinį susitikimą su V. Putinu: nebeturėjau reikiamų galių

Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pareiškė, kad savo kadencijos pabaigoje norėjo sukurti naują derybų su Rusija formatą, kuriuo būtų galima išspręsti didėjančią įtampą dėl Ukrainos, tačiau nebeturėjusi tam reikalingų politinių galių.

Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-25 08:26

Interviu laikraščiui „Der Spiegel“ A. Merkel nurodė, kad šio formato, kuriame be Rusijos prezidento Vladimiro Putino taip pat dalyvautų Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas, ji siekė 2021 m. vasarą. „Tačiau nebeturėjau reikiamų galių, kad galėčiau paversti jį realybe, nes visi jau žinojo: rudenį jos nebebus“, – tvirtino kadenciją baigusi kanclerė.

A. Merkel prieš tų metų rugsėjį vykusius parlamento rinkimus ilgą laiką kalbėjo, kad nebesieks perrinkimo ir visiškai trauksis iš politikos. Ji valdžios vairą perdavė gruodį, likus porai mėnesių iki Rusijos visapusiškos invazijos į Ukrainą pradžios.

Praėjusių metų rugpjūtį politikė su paskutiniuoju oficialiu vizitu lankėsi Rusijos sostinėje Maskvoje. Interviu kalbėdama apie šią kelionę, A. Merkel pareiškė: „Jausmas buvo labai aiškus: „Kalbant apie galios politiką, jums viskas baigta“. Putinui rūpi tik galia“, – teigė buvusi kanclerė.

A. Merkel savo kadencijos metu aktyviai siekė Normandijos formato, kuris buvo sukurtas po 2014 m. Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos. Šio formato šalims Vokietijai, Prancūzijai, Rusijai ir Ukrainai pavyko susiderėti dėl Minsko susitarimų, tačiau jie niekuomet nebuvo visapusiškai įgyvendinti.

A. Merkel pastaruoju metu sulaukia nemažai kritikos, kad eidama aukščiausias pareigas leido Vokietijai tapti itin priklausoma nuo energetikos išteklių, ypač dujų, importo iš Rusijos.

Dar prieš A. Merkel pasitraukimą jos vadovaujama vyriausybė patyrė didelį sąjungininkų, įskaitant JAV, spaudimą, nestatyti naujo dujotiekio su Rusija, tačiau A. Merkel į perspėjimus neatsižvelgė. Nepaisant to, šio vamzdyno eksploatacija dėl Ukrainoje įsiplieskusio plataus masto karo niekuomet nebuvo pradėta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.