Apklausa atskleidė: lenkai nori, kad pabėgėliai iš Ukrainos padengtų dalį išlaikymo išlaidų

Dauguma lenkų dabar pritaria tam, kad Ukrainos pabėgėliai apmokėtų bent dalį savo gyvenimo Lenkijoje išlaidų, rodo nauja apklausa.

Karas Ukrainoje. Lapkričio 9 d., ukrainiečiai leidžia laiką UNICEF centre Varšuvoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Lapkričio 9 d., ukrainiečiai leidžia laiką UNICEF centre Varšuvoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2022, 11:10 AM

Vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Lenkija priėmė daugiau nei milijoną pabėgėlių ir atvėrė jiems savo darbo rinką bei sveikatos, švietimo ir gerovės sistemas. Praėjusį mėnesį Lenkijos vyriausybė nusprendė nuo ateinančio vasario taikyti pabėgėliams iš Ukrainos dalinius mokėjimus už išlaikymą, tačiau tai nepalies pažeidžiamų grupių, įskaitant neįgaliuosius ir pagyvenusius žmones, penktadienį pranešė laikraštis „Rzeczpospolita“.

Laikraščio užsakymu atlikta IBRiS apklausa parodė, kad tokį žingsnį palaiko 57,7 proc. lenkų. Kiek daugiau nei 21 proc. respondentų mano, kad Lenkija neturėtų tikėtis iš ukrainiečių jokių papildomų mokėjimų.

Vyriausybė ketina reikalauti, kad Ukrainos piliečiai, išbuvę Lenkijoje ilgiau nei 120 dienų, padengtų 50 proc. išlaikymo išlaidų, bet ne daugiau kaip 40 zlotų (8,52 euro) vienam asmeniui per dieną. Planuojama, kad nuo gegužės ilgiau nei 180 dienų Lenkijoje išbuvę ukrainiečiai turės padengti 75 proc. jų išlaikymo išlaidų.

Daug ukrainiečių jau susirado darbą Lenkijoje, tam padeda rekordiškai žemas nedarbo lygis juos priimančioje šalyje ir kultūrinis bei kalbinis abiejų tautų artumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.