Tikimasi, kad Briuselis ir toliau laikys įšaldęs Vengrijai skirtas lėšas

Europos Komisija kol kas nepripažįsta, jog Vengrija įvykdė pakankamas antikorupcines reformas, kad būtų galima panaikinti 7,5 mlrd. eurų jai skirtų ES lėšų embargą, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Vengrijos ir ES vėliavos.<br>123rf.com nuotr.
Vengrijos ir ES vėliavos.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2022, 12:49 PM

Oficiali Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucijos pozicija dėl pinigų atblokavimo bus paskelbta po Komisijos narių susitikimo, „galbūt kitą savaitę“, sakė Komisijos atstovė spaudai Dana Spinant.

Kitas toks susitikimas įvyks lapkričio 30 dieną, tačiau Europos šaltiniai, prieš priimant oficialų sprendimą kalbėję su anonimiškumo sąlyga, teigė, kad Budapeštas nepadarė pakankamos pažangos.

Briuselis nuolat nesutaria su Vengrijos dešiniųjų premjeru Viktoru Orbanu ir jo vyriausybe dėl to, ką laiko demokratijos ir teisinės valstybės principų nepaisymu.

Budapeštas savo ruožtu bando slopinti ES sprendimų priėmimą keliose srityse, siekdamas daryti Briuseliui spaudimą, kad būtų atlaisvintos šaliai numatytos skirti lėšos.

Be kita ko, V. Orbano vyriausybė gali pakirsti ES finansinę paramą Ukrainai, Kyjivui bandant atsilaikyti prieš Vengrijos sąjungininkės Rusijos invaziją.

Rugsėjį, nurodydama „sistemingus pažeidimus“ Vengrijos vyriausybės sutartyse, Komisija rekomendavo ES valstybėms narėms blokuoti Budapeštui skirtų 7,5 mlrd. eurų ES lėšų.

Vengrijai buvo nustatyta 17 antikorupcinių priemonių kriterijų ir nors jie vis dar nagrinėjami, šaltinių teigimu, V. Orbano vyriausybė jų neįvykdė.

Tokios pozicijos laikosi ir daugelis Europos Parlamento narių. Ketvirtadienį EP 416 balsais nubalsavo prieš bet kokį lėšų skyrimą, Budapeštui ir toliau laikantis blokavimo taktikos. Prieš rezoliuciją balsavo 124 europarlamentarai.

Vengrijos atsisakymą paremti 18 mlrd. eurų vertės pagalbos paketą, skirtą Ukrainos vyriausybės veiklai palaikyti, EP pavadino „piktnaudžiavimu vieningo balsavimo taisykle“ ir paragino valstybes nares „nepasiduoti spaudimui“.

Vengrija taip pat laukia, kol ES patvirtins jos 5,8 mlrd. eurų vertės ekonomikos gaivinimo po COVID-19 pandemijos planą – jis taip pat įstrigęs dėl Briuselio susirūpinimo, kad nesilaikoma teisinės valstybės principų.

Jei iki Naujųjų metų šiam planui nebus uždegta žalia šviesa, bus prarasta 70 proc. šių lėšų.

Pasak Europos šaltinių, Komisija linkusi patvirtinti patį Vengrijos išlaidų planą – su sąlyga, kad bus įvykdyti kriterijai, – tačiau būsimus mokėjimus nori susieti su teismų reformomis ir kovos su korupcija priemonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.