Analitikai: Kremlius rengia sąmokslą, kuriuo likviduos A. Lukašenką

Remiantis šaltiniais Rusijos karinėje vadovybėje, Kremlius priėmė sprendimą dėl radikalaus „sprendimo“ – Baltarusijos įtraukimo į Rusijos ginkluotą agresiją prieš Ukrainą, rašo Roberto Lansingo instituto (RLI) analitikai.

​Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Luka<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Luka<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-26 11:02

Rusijos prezidento Vladimiro Putino, grįžusio iš paskutinio Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) aukščiausiojo lygio susitikimo, nurodymu Rusijos karinė žvalgyba artimiausiomis dienomis gali bandyti įgyvendinti scenarijų, pagal kurį būtų įvykdytas pasikėsinimas į neteisėtą Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką arba jo imitacija, siekiant galutinai jį įbauginti ir paskatinti duoti įsakymą savo kariuomenei, kuriuo būtų pareikštas tiesioginis įsitraukimas į karą prieš Ukrainą kartu su Rusijos kariuomene.

Anot Roberto Lansingo instituto analitikų, Rusijos vyriausiosios žvalgybos vadyba (GRU) nagrinėja scenarijų, pagal kurį per specialią operaciją būtų nužudytas A.Lukašenka, o jo pareigos būtų patikėtos dabartiniam KSSO generaliniam sekretoriui Sanislavui Zasui, kuris yra visiškai lojalus Rusijai ir kontroliuojamas GRU.

Pagal minėtą sąmokslą S.Zasas netrukus paskelbs apie Baltarusijos prisijungimą prie Rusijos kaip autonominio darinio, neva siekiant užkirsti kelią karinei grėsmei, kylančiai Baltarusijai iš Ukrainos ir Lenkijos. Vėl bus kuriamas propagandinis naratyvas, kuriame bus teigiama, kad pasikėsinimą į A.Lukašenką surengė Vašingtonas.

Tokie planai gali liudyti, kad Maskva šiuo metu laiko KSSO neveiksminga organizacija, todėl stato ant kortos bandymus visiškai kontroliuoti KSSO valstybes nares, užtikrindama jų integraciją į Rusiją arba priversdama jas prisijungti prie naujos Sovietų Sąjungos versijos.

Kremlius planuoja pateikti išgalvotus įrodymus apie „Ukrainos ir Lenkijos dalyvavimą vadovaujant NATO žvalgybai“ į A.Lukašenkos nužudymą, net jei bandymas bus nesėkmingas. Ši situacija formaliai taps priežastimi tolesniam Baltarusijos karių dalyvavimui kare prieš Ukrainą.

Analitikai neneigia, kad Rusija nori sujungti abiejų šalių kariuomenes. Tokiu atveju A.Lukašenka neteks galimybės valdyti šalį. Šiuo metu yra didelė rizika, kad diktatorius neteks savo pareigų, o jo vietą užims marionetė S.Zasas.

Pasak RLI, minėta informacija patvirtina 2022 m. birželį analitikų išsakytą vertinimą ir hipotezę: Rusija siekia įtraukti Baltarusiją į karą Ukrainoje.

Parengta pagal Robert Lansing Institute (RLI) inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.