Svarbiausia V. Kličko gyvenimo kova dar tik laukia

Būdamas sunkiasvoriu kovotoju ​Kijevo meras Vitalijus Kličko jau yra dalyvavęs sunkiose kovose, tačiau dabar jo laukia svarbiausias gyvenimo iššūkis – jis ruošia miestą kovai ne tik rusais, bet ir su žiema.

Būdamas sunkiasvoriu kovotoju ​Kijevo meras Vitalijus Kličko jau yra dalyvavęs sunkiose kovose, tačiau dabar jo laukia svarbiausias gyvenimo iššūkis – jis ruošia miestą kovai ne tik rusais, bet ir su žiema.<br>AP/Scanpix nuotr.
Būdamas sunkiasvoriu kovotoju ​Kijevo meras Vitalijus Kličko jau yra dalyvavęs sunkiose kovose, tačiau dabar jo laukia svarbiausias gyvenimo iššūkis – jis ruošia miestą kovai ne tik rusais, bet ir su žiema.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2022, 8:40 AM

Rusija nori Ukrainos be ukrainiečių, – kalbėjo jis išskirtiniame interviu savo biure Kijevo rotušėje ir pridūrė, kad jo tėvynainiai turi priešintis. – Jie nori mus įšaldyti, sunaikinti mūsų elektrą, šildymą, generatorius.“

„Jie daro viską, kad iškeldintų ukrainiečius, bet tai yra mūsų namai, mūsų miestai ir mes nenorime išvykti“, – pridūrė jis.

Dėl Rusijos bombardavimų padidėjo baimė, kad į Vakarų Ukrainą ir ES plūstelės nauja karo pabėgėlių banga, tačiau V.Kličko tvirtino, kad moralė sostinėje yra tvirta. Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad reikia naujų oro gynybos sistemų, tarp kurių galėtų būti ir JAV gamybos sistema „Patriot“.

V.Kličko patikslino savo ir kitų Ukrainos pareigūnų anksčiau šį mėnesį išsakytas pastabas, pabrėždamas, kad nenori, jog daugiau kaip 3 mln. Kijevo gyventojų išvyktų ar pabėgtų. Pareigūnai, įskaitant Kijevo savivaldybės administracijos saugumo direktorių Romaną Tkačiuką, iškėlė masinės evakuacijos galimybę visiško elektros energijos tiekimo nutraukimo atveju. Vėliau jis atšaukė savo pastabas.

Blogiausiu atveju, jei Ukrainos sostinė dėl Rusijos oro antskrydžių, nukreiptų į elektros tinklus, liks be šilumos ir „jei negalėsime tiekti vandens ir elektros, tuomet paprašysiu žmonių apsvarstyti galimybę persikelti į namus kaimuose ir rajonuose aplink Kijevą, kur jie gali turėti vandens ir šilumos“, – sakė jis.

Anot V.Kličko tai būtų blogiausias scenarijus ir jis ragina miesto gyventojus, kad jei jie nenori išvykti, jie privalo būti pasiruošę ir pasirūpinti, kad turėtų pakankamai geriamojo vandens atsargų ir baterijų mobiliesiems telefonams bei kitiems elektros prietaisams įkrauti.

Savo žiemos planus V.Kličko aiškino savo biure, esančiame devintame aukšte virš Kreščatiko – pagrindinės Kijevo gatvės, kur prieš aštuonerius metus jis prisijungė prie vadinamųjų Maidano protestų, lėmusių Maskvos statytinio Ukrainoje Viktoro Janukovyčiaus nuvertimą.

„Tai buvo kitoks pasaulis“, – sakė jis.

V.Kličko aiškino, jog Kijevas rengia tūkstantį centrų, daugiausia mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų, kuriuose gyventojai bus apsaugoti nuo blogiausių laikų. Jie įsigijo malkomis kūrenamas krosnis ir generatorius, kad galėtų šildyti prieglaudas, nors mokyklos buvo pasirinktos todėl, kad kai kurios iš jų jau turi nepriklausomus šilumos šaltinius.

Taip pat sandėliuojami maisto, vandens ir medicinos reikmenys. Dėl Rusijos raketų smūgių miestas jau neteko maždaug pusės savo energijos tiekimo pajėgumų, o rajonuose vyksta iš anksto suplanuoti elektros energijos tiekimo nutraukimai. Daugumoje rajonų nėra gatvių apšvietimo – tai dalis pastangų sumažinti energijos poreikį.

V.Kličko išvardijo daiktus, kurių Kijevui reikia iš Ukrainos Vakarų sąjungininkių, kad galėtų išgyventi žiemą: generatoriai, miegmaišiai, šilti drabužiai, čiužiniai.

Tačiau visų pirma jis pabrėžia, kad Ukrainai reikia daugiau oro erdvės gynybos sistemų, kurios visiškai uždarytų jos dangų ir neleistų praskrieti raketoms ar dronams.

„Turime apsaugoti dangų virš savo galvų“, – sakė jis.

Rusijos taikymąsi į Ukrainos elektros tinklus jis vadina teroro aktu. Kijeve smūgiai taip pat buvo suduoti istoriniam centrui netoli pagrindinio universiteto ir vaikų darželių aikštelių.

„Štai kodėl mums dabar reikia apsaugoti dangų virš mūsų piliečių galvų ir štai kodėl mums nedelsiant reikia daugiau oro gynybos sistemų“, – sakė jis. Paklaustas, ar tai apimtų ir JAV „Patriot“ sistemą, jis atsakė: „Taip, žinoma, mes būtume labai laimingi“.

Jis dar kartą pabrėžė, koks, jo nuomone, yra Rusijos tikslas: „Jie nori, kad žmonės būtų nusiminę ir bėgtų. Ir žinote, kas įdomu? Niekas neišvažiuoja. Jie nepasiekia savo tikslų. Po raketų atakų žmonės nėra nusiminę, jie pikti ir pasirengę kovoti“.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.