Xi Jinpingas: Kinija pasirengusi bendradarbiauti su Pchenjanu dėl taikos pasaulyje

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pasakė Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui, kad Pekinas yra pasirengęs bendradarbiauti su Pchenjanu dėl taikos pasaulyje, šeštadienį pranešė Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida.

Xi Jinpingas ir Kim Jong unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas ir Kim Jong unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-26 09:58

Šis Xi Jinpingo pareiškimas nuskambėjo praėjus kelioms dienoms po to, kai Šiaurės Korėja paleido tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM) ir taip atliko vieną galingiausių savo pastarojo meto bandymų. Šalis taip pat pareiškė, kad į numanomus JAV branduolinius grasinimus atsakys savo branduoliniais ginklais.

Pastarosiomis savaitėmis Pchenjanas surengė rekordiškai daug raketų paleidimų, todėl baiminamasi, kad ši atsiskyrėliška valstybė ruošiasi savo septintajam branduoliniam bandymui – pirmajam nuo 2017 metų.

Savo žinutėje Kim Jong Unui Kinijos vadovas sakė, kad Pekinas yra pasirengęs bendradarbiauti su Šiaurės Korėja dėl „taikos, stabilumo, vystymosi ir klestėjimo regione bei pasaulyje“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Kinijos lyderis sakė esąs pasirengęs bendradarbiauti su Pchenjanu, nes „pokyčiai pasaulyje, laike ir istorijoje vyksta precedento neturinčiais būdais“, teigė KCNA, cituodama žinutę, kuri, anot agentūros, buvo gauta atsakant į Kim Jong Uno sveikinimus po to, kai praėjusį mėnesį vykusiame Kinijos komunistų partijos suvažiavime Xi Jinpingas buvo išrinktas trečiajai kadencijai.

Kelios dienos prieš Šiaurės Korėjos ilgojo nuotolio raketos paleidimą, Indonezijos Balio saloje vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) vadovų susitikimo kuluaruose Xi Jinpingas akis į akį susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu, kuris vėliau išreiškė įsitikinimą, kad Pekinas nenori, jog Pchenjanas toliau eskaluotų padėtį.

Vašingtonas teigė norintis, kad Kinija – svarbiausia Pchenjano sąjungininkė ir ekonominė rėmėja – pasinaudotų savo įtaka ir padėtų suvaldyti Šiaurės Korėją.

Lapkričio 18 dieną paleista raketa, atrodo, buvo naujausias Pchenjano ICBM bandymas. Japonijos teigimu, ši raketa savo veikimo nuotoliu galbūt buvo pajėgi pasiekti JAV žemyninę dalį.

Junginių Tautų Saugumo Taryba dėl šio bandymo surengė atvirą posėdį, kuriame 14 valstybių, įskaitant Jungtines Valstijas, Jungtinę Karalystę, Prancūziją ir Indiją, „griežtai pasmerkė“ Pchenjano veiksmus.

Tačiau vienas Vakarų diplomatas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Kinija ir Rusija nusprendė neprisijungti prie pirmadienio pareiškimo.

Anksčiau šį mėnesį Vašingtonas apkaltino Pekiną ir Maskvą saugant Pchenjaną nuo tolesnių bausmių.

Gegužę Kinija ir Rusija vetavo JAV vadovautas pastangas sugriežtinti sankcijas Šiaurės Korėjai dėl ankstesnių paleidimų.

Pchenjanui dėl jo branduolinės ir balistinių raketų programų jau įvesti keli tarptautinių sankcijų rinkiniai, o Kinijai tenka daugiau kaip 90 proc. nuskurdusios šalies dvišalės prekybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.