R. Sunakas atsisakė priskirti Kiniją kaip grėsmę JK saugumui: „Be dialogo su ja negalėsime išspręsti bendrų pasaulinių iššūkių“

Jungtinės Karalystės premjero komentarai supykdė jo paties partijos šalininkus, kurie laukia, kol bus atnaujintas svarbus užsienio politikos planas.

Rishi Sunakas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rishi Sunakas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2022, 1:00 PM

Rishi Sunakas užsiminė, kad atsisakys planų paskelbti Kiniją „grėsme“ nacionaliniam saugumui, nes tai yra esminės Jungtinės Karalystės užsienio politikos pertvarkos dalis.

Kalbėdamas su žurnalistais, vykusiais kartu su juo į Didžiojo dvidešimtuko (G20) aukščiausiojo lygio susitikimą Balyje, Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas sušvelnino savo nuomonę apie Pekiną ir du kartus atsisakė paremti savo pirmtakės Liz Truss planus pakelti Kinijos statusą iki „grėsmės“ būsimoje Jungtinės Karalystės vyriausybės užsienio ir gynybos prioritetų atnaujinimo programoje.

Praėjusiais metais paskelbtoje pirminėje Jungtinės Karalystės integruotos peržiūros versijoje Kinija apibūdinama tik kaip „sisteminė konkurentė“.

Paklaustas, ar vykdys L.Truss planą griežtinti Jungtinės Karalystės poziciją, R.Sunakas iš pradžių pavadino Kiniją „sistemine grėsme“, paskui skubiai pasitaisė.

„Mano požiūris į Kiniją yra paprastas, – sakė jis. – Manau, kad Kinija neabejotinai kelia sisteminę grėsmę – na, sisteminį iššūkį – mūsų vertybėms ir interesams ir neabejotinai yra didžiausia valstybinė grėsmė mūsų ekonominiam saugumui. Štai kaip aš galvoju apie Kiniją.“

Tada jis pridūrė: „Tačiau taip pat manau, kad Kinija yra neginčijamas pasaulio ekonomikos faktas, ir be dialogo su ja negalėsime išspręsti bendrų pasaulinių iššūkių, tokių kaip klimato kaita, visuomenės sveikata ar iš tikrųjų spręsti Rusijos ir Ukrainos problemų.“

Padidinus Kinijos statusą iki „grėsmės“, Pekinas taptų lygiavertis Rusijai ir tai turėtų didelį poveikį Jungtinės Karalystės užsienio politikai regione.

Tuo tarpu R.Sunako žodžiai reiškia pozicijos, kurios jis laikėsi vasarą per torių lyderystės varžybas, sušvelninimą, kai Kiniją pavadino „didžiausia grėsme Jungtinės Karalystės ir pasaulio saugumui bei klestėjimui šiame amžiuje“.

Dviprasmiškesnis tonas jį daro artimesnį Borisui Džonsonui, kuris, būdamas ministru pirmininku, pabrėžė dialogo ir prekybos su Kinija svarbą.

Antrą kartą paklaustas, ar atsisako įsipareigojimo Kiniją iš naujo priskirti grėsmės kategorijai, R.Sunakas atsakė, kad jo išdėstyta pozicija yra „labai suderinta su mūsų sąjungininkais“ ir jų saugumo strategijomis.

„Jei pažvelgtumėte į JAV nacionalinio saugumo strategiją, kuri buvo paskelbta vos prieš porą savaičių, ir pažvelgtumėte, kaip jie apibūdina savo požiūrį į Kiniją ir kaip su ja elgtis, manau, pamatytumėte, kad jis labai panašus į tą, kurį ką tik apibūdinau, – sakė jis. – Kanadiečiai, australai – jų visų šios strategijos versijos sako panašius dalykus“.

Jis taip pat nesutiko pasakyti, kad Jungtinė Karalystė turėtų siųsti ginklus Taivanui, kaip prieštaringai žadėjo L.Truss, būdama užsienio reikalų sekretore. „Visus šiuos dalykus svarstome atnaujindami integruotą peržiūrą“, – sakė jis.

„Išsisukinėjimas“

Konservatorių parlamento nariai, kurie yra nusiteikę prieš Kiniją ir kovotojai prieš Pekino elgesį su uigūrų mažuma Sindziange, piktai reagavo į R.Sunako komentarus.

„Kokių dar įrodymų reikia, kad jie kelia grėsmę mūsų vertybėms ir mūsų gyvenimo būdui?“ – klausė buvęs torių lyderis Iainas Duncanas Smithas, vienas iš septynių Jungtinės Karalystės politikų, kuriems Kinija skyrė sankcijas už Pekino kritiką.

„Matėme išpuolį prieš protestuotoją prie Kinijos konsulato Mančesteryje ir ad hoc Kinijos policijos nuovadas, bandančias priversti Kinijos piliečius grįžti atgal į Kiniją, juos gąsdindamos ir grasindamos jiems.“

Jis pridūrė: „Tai yra išsisukinėjimas. Liūdniausia tai, kad prezidentas Xi Jinpingas šį posūkį laikys premjero silpnumo ženklu.“

Pasaulinio uigūrų kongreso direktorė Jungtinėje Karalystėje Rahima Mahmut sakė: „Nerandu žodžių nusivylimui išreikšti. Kol mūsų vaikai iš mūsų vagiami ir perauklėjami, mūsų moterys sterilizuojamos, o uigūrų vergijoje pagaminti produktai užpildo Jungtinės Karalystės lentynas, premjeras net negali prisiversti pripažinti Kinijos vyriausybės kaip to, kas ji yra: aiškaus ir esamo pavojaus Jungtinei Karalystei ir mano tautai.“

„Išskirtinis atvejis“

Kai kurie aukšto rango parlamento nariai užsiminė, kad Kinijos statuso pakeitimas būtų buvęs labiau PR triukas nei ryžtinga priemonė.

Bendruomenių rūmų užsienio reikalų komitetui pirmininkaujanti Alicia Kearns teigė: „Kinijos komunistų partijai per daug lengva laikytis parodomojo, o ne esminio požiūrio“.

„Pakeitę Kinijos įvardijimą, būtume tapę išsišokėliais tarp mūsų „Penkių akių“ partnerių, – sakė A.Kearns, turėdama omenyje Vakarų žvalgybos grupuotę, kurios narė yra Jungtinė Karalystė. – Rizikuotume atitraukti dėmesį nuo strategiškesnio požiūrio kūrimo“.

Tačiau opozicinės Leiboristų partijos šešėlinis užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy teigė, kad R.Sunako komentarai „atrodo kaip dar vienas piktdžiugiškas konservatorių požiūrio į Kiniją ir Jungtinės Karalystės nacionalinį saugumą pasikeitimas“.

„Mums nereikia daugiau tuščių šūkių, mums reikia nuoseklaus požiūrio“, – kalbėjo jis.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.