V. Putinas ir Kazachstano lyderis po įtampos dėl Ukrainos patvirtino abiejų šalių ryšius

Kazachstano lyderis Kasimas Žomartas Tokajevas pirmadienį Kremliuje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, po viešų nesutarimų dėl Ukrainos sąjungininkės patvirtino istorinius ryšius.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas (dešinėje) ir Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokajevas keičiasi dokumentais po derybų Kremliuje, Maskvoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas (dešinėje) ir Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokajevas keičiasi dokumentais po derybų Kremliuje, Maskvoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2022, 3:11 PM

Tai buvo pirmoji Kazachstano lyderio kelionė į užsienį nuo tada, kai praėjusią savaitę jis buvo inauguruotas antrai kadencijai. 69 metų prezidentas teigė, kad jo pasirinkimas apsilankyti Maskvoje yra simbolinis. „Tai mano pirmas užsienio vizitas po šio įvykio ir pats savaime turi politinę reikšmę bei, žinoma, yra simboliškas“, – sakė K. Ž. Tokajevas, prieš derybas sėdėdamas šalia V. Putino. „Rusija Kazachstanui yra ir visada buvo strateginė partnerė“, – sakė jis.

V. Putinas pareiškė K. Ž. Tokajevui, kad Maskvos ir Astanos santykiai yra „ypatingo pobūdžio“. Jis paragino stiprinti ekonominius ryšius ir pabrėžė jų „savalaikiškumą ypač dabar, kai tarptautinė prekyba patiria krizę“.

Prezidentai taip pat vaizdo ryšiu kreipėsi į tarpvyriausybinį forumą, kuriame pagrindinis dėmesys skiriamas prekybai. Jis vyksta Rusijos Orenburgo mieste, esančiame netoli Kazachstano sienos.

Tai, kad Rusija užpuolė Ukrainą, sukėlė nerimą kai kurioms buvusioms sovietinėms sąjungininkėms, įskaitant Kazachstaną. Praėjusią savaitę kalbėdamas per Maskvos vadovaujamo KSSO saugumo bloko viršūnių susitikimą Armėnijoje, K. Ž. Tokajevas paragino „bendrai kolektyviai ieškoti taikos formulės“. „Neturime leisti, kad broliškų Rusijos ir Ukrainos tautų keliai dešimtmečiams ar šimtmečiams išsiskirtų dėl abipusių neišgydytų nuoskaudų“.

K. Ž. Tokajevas taip pat leido atvykti į Kazachstaną dešimtims tūkstančių rusų, bėgančių nuo karinės mobilizacijos Rusijoje. Anksčiau šį mėnesį jis buvo perrinktas antrai kadencijai, per rinkimus laimėjęs daugumą balsų, bet nesusidūręs su realios opozicijos kandidatais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.