JK pašalino Kiniją iš naujos atominės elektrinės statybos

Jungtinė Karalystė antradienį pašalino Kinijos branduolinės energetikos įmonę CGN iš naujosios „Sizewell C“ atominės elektrinės statybos. Ji dabar bus statoma kartu su likusia Prancūzijos partnere EDF.

JK pašalino Kiniją iš naujos atominės elektrinės statybos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JK pašalino Kiniją iš naujos atominės elektrinės statybos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2022, 1:56 PM

Šis pranešimas buvo paskelbtas praėjus dienai po to, kai ministras pirmininkas Rishis Sunakas perspėjo, kad JK ir Kinijos santykių „aukso amžius“ baigėsi, ir pridūrė, kad Pekinas kelia „sisteminį iššūkį“ šalies vertybėms ir interesams.

R. Sunako konservatorių vyriausybė atima iš CGN prieštaringai vertinamą 20 proc. akcijų paketą.

JK planuoja į projektą investuoti 700 mln. svarų sterlingų (843 mln. JAV dolerių), tokią pat sumą bendroje įmonėje ketina skirti ir EDF.

„Sizewell C“ elektrinė, statoma Safolko pakrantėje rytų Anglijoje, tieks elektrą maždaug šešiems milijonams namų ūkių. Londonas teigia, kad elektrą ji pradės gaminti ne anksčiau kaip 2035 metais.

Branduolinė ir atsinaujinančioji energija, pavyzdžiui, jūros vėjo jėgainės, laikomos itin svarbiomis JK energetinio saugumo didinimo priemonėmis, ypač po to, kai dėl svarbios energijos tiekėjos Rusijos invazijos į Ukrainą šiemet smarkiai išaugo namų ūkių sąskaitos už dujas ir elektrą.

JK iš viso yra 15 branduolinių reaktorių aštuoniose šalies vietose, tačiau daugelio jų eksploatavimo laikas jau artėja prie pabaigos. Šalis taip pat renkasi branduolinę energetiką, kad padėtų įgyvendinti savo ilgalaikį tikslą iki 2050 metų pasiekti nulinį išmetamo anglies dioksido kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.