Pakistano Talibanas nutraukė paliaubas ir įsakė rengti išpuolius visoje šalyje

Pakistano Talibanas pirmadienį pranešė, kad atšaukė netvirtas paliaubas, dėl kurių su vyriausybe susitarta birželio mėnesį, ir nurodė kovotojams rengti išpuolius visoje šalyje.

Talibano kovotojai.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Talibano kovotojai.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2022, 9:37 AM

Pakistano grupuotė „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP), kuri yra atskiras nuo Talibano Afganistane darinys, tačiau vadovaujasi panašia islamistine ideologija, yra atsakinga už šimtus išpuolių ir tūkstančius žuvusiųjų nuo tada, kai susikūrė 2007 metais.

Jie susitarė dėl paliaubų anksčiau šiais metais po to, kai naujieji Afganistano Talibano valdovai prisiėmė svarbų vaidmenį tarpininkaujant taikos deryboms, tačiau jose nebuvo pasiekta didelė pažanga ir dažnai pasitaikydavo pažeidimų.

„Mes... parodėme nuolatinę kantrybę, kad derybų procesas nebūtų sabotuojamas“, – sakoma TTP pareiškime.

„Tačiau kariuomenė ir žvalgybos tarnybos nesustoja ir tęsia išpuolius, todėl dabar mūsų atsakomieji išpuoliai taip pat prasidės visoje šalyje“, – teigė Pakistano Talibanas.

Mažiau nei prieš dvi savaites TTP pareiškė, kad šiaurės vakarų Pakistane surengė pasalą, per kurią žuvo šeši policininkai, ir teigė, kad jie rengė „reidą“ į savo bazę tame regione.

Jame nuo penktadienio patruliuoja kariškiai, siekdami atsikratyti kovotojais, kovos sraigtasparniams apšaudant jų slėptuves.

Svyruojanti taika

2007 metais TTP įkūrė Pakistano džihadistai, kurie dešimtajame dešimtmetyje Afganistane kovojo kartu su Talibanu, o po Rugsėjo 11-osios pasipriešino Islamabado paramai JAV intervencijai.

Kurį laiką jie valdė didžiulius Pakistano genčių rajonų plotus, diegė radikalią islamo teisę ir patruliavo teritorijoje, esančioje vos už 140 km nuo Pakistano sostinės.

Pakistano kariuomenė ėmėsi griežtų veiksmų po 2014 metų, kai kovotojai įsiveržė į kariuomenės personalo vaikų mokyklą ir nužudė beveik 150 žmonių, daugiausia mokinių.

TTP kovotojai iš esmės buvo išstumti į kaimyninį Afganistaną, tačiau Islamabadas teigia, kad Kabule įsikūręs Talibanas dabar suteikia TTP galimybę rengti išpuolius per sieną.

Pasak Pakistano taikos studijų instituto (PIPS), per metus nuo tada, kai Talibanas užėmė Afganistaną, Pakistane 50 proc. padaugėjo karinių išpuolių.

Šiaurės vakarų Pakistano įstatymų leidėjai ir verslo savininkai taip pat naujienų agentūrai AFP sakė, kad šiame regione padaugėjo TTP šantažo atvejų.

Islamabadui, kuris jau seniai stengiasi įtvirtinti savo valdžią šioje teritorijoje, kovotojų buvimas joje yra labai opi tema.

Analitikas Saadas Khanas, Pešavare gyvenantis į atsargą išėjęs brigados generolas, sumenkino TTP pareiškimo reikšmę, sakydamas, kad paliaubų ir taip beveik nesilaikoma.

„Afganistano Talibanas patikino visą pasaulį, kad neleis, jog jo teritorija būtų panaudota prieš bet kurią kitą šalį“, – sakė jis AFP.

„Svarbu pradėti rimtas derybas su Afganistano Talibanu šiuo klausimu ir atkreipti jų dėmesį į šio klausimo rimtumą“, – teigė analitikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.