Kinijai gedint buvusio lyderio Jiang Zemino mirties, jo kūnas atgabentas į Pekiną

Buvusio Kinijos lyderio Jiang Zemino kūnas ketvirtadienį prieš viešą atsisveikinimo ceremoniją buvo atgabentas į Pekiną, pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida, šimtams žmonių susirinkus jo gimtajame mieste išreikšti pagarbos.

​Buvusio Kinijos lyderio Jiang Zemino kūnas ketvirtadienį prieš viešą atsisveikinimo ceremoniją buvo atgabentas į Pekiną, pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida, šimtams žmonių susirinkus jo gimtajame mieste išreikšti pagarbos.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Buvusio Kinijos lyderio Jiang Zemino kūnas ketvirtadienį prieš viešą atsisveikinimo ceremoniją buvo atgabentas į Pekiną, pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida, šimtams žmonių susirinkus jo gimtajame mieste išreikšti pagarbos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-01 16:56

Specialų skrydį, gabenusį Jiang Zemino palaikus iš Šanchajaus, kur jis trečiadienį mirė nuo leukemijos ir daugybinio organų nepakankamumo, oro uoste pasitiko prezidentas Xi Jinpingas, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Valstybinis transliuotojas CCTV paskelbė, kad antradienio rytą Pekino Didžiojoje liaudies salėje bus surengtos vieša atminimo ceremonija.

„Atminimo konferencija bus transliuojama tiesiogiai, todėl visi regionai ir skyriai turi suorganizuoti daugumą partijos narių, kadrų ir masių, kad jie klausytųsi ir žiūrėtų“, – paskelbė CCTV.

Visoje šalyje bus paskelbta trijų minučių tyla ir tris minutes kauks sirenos.

Visur vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo, o viešoji pramoginė veikla ceremonijos dieną bus sustabdyta, pranešė CCTV ir pridūrė, kad nebus jokios „atsisveikinimo ceremonijos“.

Šimtai žmonių ketvirtadienio vakarą susirinko Jiang Zemino gimtajame rytiniame Jangdžou mieste išreikšti pagarbos, palikdami didžiules puokščių krūvas aplink jo buvusią rezidenciją.

Gėlių pardavėja pakelėje sakė, kad „nebesuskaičiuoja“, kiek chrizantemų – kiniškų laidotuvių gėlių – pardavė ketvirtadienį.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip žmonės stovėjo eilėje prie pilkos akmeninės tradicinio namo sienos, kai kurie nusilenkė ir sukalbėjo trumpas maldas.

„Jis buvo puikus, patriotiškas ir pozityvus lyderis, – AFP teigė baigianti septintą dešimtį metų Li Yaling. – Mes juo labai žavėjomės, o dabar, kai jo nebėra, jaučiame netektį ir nostalgiją.“

„Jis buvo labai geras lyderis, – sakė vidutinio amžiaus vyras Yan. – Jis labai prisidėjo prie Jangdžou žmonių gyvenimo gerinimo, ypač kurdamas naują infrastruktūrą. Būdamas nacionaliniu lyderiu, jis tęsė reformas ir atsivėrimą bei padėjo augti ekonomikai.“

Apsaugos darbuotojai mandagiai, bet griežtai nukreipė gedinčiųjų grupes siaura gatvele pro istorinį pastatą, akivaizdžiai stengdamiesi išvengti žmonių susibūrimų.

Šią savaitę Kiniją sukrėtė protestai prieš COVID-19 užsidarymą, kurie yra didžiausios viešos demonstracijos nuo 1989 metų mitingų, reikalavusių politinių reformų, kuriuos Jiang Zeminas padėjo numalšinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.