NVO: Indonezija dėl nesutarimų dėl orangutanų skaičiaus taikosi į akademinę laisvę

Keliolika nevyriausybinių organizacijų paskelbė laišką, kuriame Indoneziją kaltina mokslinių tyrimų stabdymu, Džakartai uždraudus į šią Pietryčių Azijos šalį atvykti grupei mokslininkų, kurie prieštaravo oficialiam teiginiui, kad didėja orangutanų skaičius.

Orangutanas.<br>123rf nuotr.
Orangutanas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2022, 11:42 PM

Indonezijoje yra vienas seniausių pasaulyje drėgnasis atogrąžų miškas, kuriame dėl miškų kirtimo, palmių aliejaus plantacijų ir kasybos darbų sparčiai nyksta beždžionių buveinės.

Teisiniame prieštaravimo laiške, kurį ketvirtadienį Indonezijos aplinkos ministerijai pateikė 18 grupių, įskaitant „Greenpeace“ ir „Amnesty International“, valdžios institucijos yra raginamos panaikinti rugsėjo mėnesį penkiems Vakarų mokslininkams įvestą draudimą ir leisti jiems laisvai dirbti.

Nevyriausybinės organizacijos taip pat gali nuspręsti pateikti ieškinį, jei nebus patenkinti jų reikalavimai.

Penki mokslininkai, visi gyvenantys už Indonezijos ribų, vietiniame laikraštyje parašė straipsnį, kuriame citavo mokslinius tyrimus, parodančius, kad orangutanų populiacija mažėja, ir paneigė Džakartos oficialius teiginius, kad jų skaičius turėtų didėti.

Tą dieną, kai šis straipsnis buvo publikuotas Indonezijoje, mokslininkams buvo uždrausta atvykti į šalį.

Nevyriausybinės organizacijos šį draudimą pavadino antimoksliniu bei pridūrė, kad jis riboja akademinę laisvę. Jos taip pat pareikalavo, kad vyriausybė viešai atsiprašytų už, jų teigimu, piktnaudžiavimą valdžia užgniaužiant kitokią nuomonę.

„Tai yra žinių kūrimo galios kontrolės apraiška, pažeidžianti akademinės laisvės principą“, – rašoma ketvirtadienį išplatintame prareiškime.

Organizacijos „Greenpeace“ Indonezijos miškų kampanijos grupės vadovas Arie Rompasas (Arijė Rompasas) sakė, kad šis ministerijos žingsnis yra „autoritarinis“, ir pabrėžė, kad patikimi moksliniai duomenys yra labai svarbūs pagrįstai aplinkosaugos politikai.

„Jei duomenys nebus patikimi, politika neišspręs tokių problemų, kaip miškų kirtimas, miškų gaisrai ar orangutanų populiacija“, – penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė A. Rompasas.

Indonezijos aplinkos ministerija neatsakė į AFP prašymą pateikti komentarą.

„Vis dar laukiame ministerijos atsakymo, kad sužinotume, kokie bus tolimesni veiksmai“, – sakė A. Rompasas.

Šioje Pietryčių Azijos šalyje dėl brakonieriavimo ir buveinių nykimo smarkiai sumažėjo orangutanų populiacija, o COVID-19 tapo dar viena grėsme žinduoliams, kurie turi 97 proc. bendros DNR su žmonėmis.

Apskaičiuota, kad prieš prasidedant minimam ginčui, laukinėje gamtoje gyveno apie 120 tūkst. orangutanų, tačiau tikslus skaičius nežinomas.

Remiantis Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos (angl. International Union for Conservation of Nature) duomenimis, 1973 metais orangutanų populiacija vien Borneo saloje siekė 288 tūkst., o 2017 metais sumažėjo iki 100 tūkstančių.

Ne pelno siekiančių organizacijų laiške Indonezijos vyriausybė raginama bendradarbiauti su mokslininkais ir susitarti dėl tikslaus skaičiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.