Vokietijos politikai atmeta E. Macrono pastabas dėl saugumo tvarkos: „Agresorė visuomet yra Maskva“

Vokietijos valdančiosios socialdemokratų (SPD), žaliųjų ir Laisvųjų demokratų (FDP) koalicijos politikai atmetė Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono mintis apie galimą ateities saugumo architektūrą Europoje.

E.Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
E.Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-05 11:30

SPD užsienio politikos ekspertas Nilsas Schmidas sekmadieniniam laikraščio „Die Welt“ leidiniui sakė: „E. Macrono žodžiai stebina. NATO niekada nekėlė grėsmės Rusijai, bet sukūrė bendrą pamatą saugumo klausimais NATO ir Rusijos steigiamuoju aktu“.

Dabar, anot jo, reikia garantuoti Europos saugumą Rusijos keliamos grėsmės akivaizdoje. „Kol Rusija vykdo imperialistinę užsienio politiką, visos Europos taikos tvarka, kuri apimtų ir Rusiją, neįmanoma“.

Šeštadienį interviu Prancūzijos transliuotojui TF1 E.Macronas, be kita ko, sakė, kad neseniai viešėdamas JAV aptarė su prezidentu Joe Bidenu būsimą saugumo tvarką Europoje.

„Tai reiškia, kad vienas iš esminių dalykų yra ginklų, galinčių kelti grėsmę Rusijai, dislokavimas, – sakė E. Macronas, pabrėžęs prezidento Vladimiro Putinas baimę, kad NATO artėja prie jo durų, ir teigęs, jog V. Putinas tai ne kartą sakė. – Ši problema bus tarp taikos klausimų, todėl turime tam rengtis“.

Laisvųjų demokratų (FDP) užsienio politikos ekspertas Ulrichas Lechte apie E. Macrono diplomatines pastangas sakė: „Gera iniciatyva, bet svarbiausia tokių derybų sąlyga yra Rusijos ir Ukrainos pasirengimas. Agresorė visuomet yra Maskva“.

Žaliųjų atstovas Jürgenas Trittinas „Die Welt“ sakė: „Saugumo garantijos yra svarbios – bet jos negali būti vienašališkos. Tie, kurie jų reikalauja, pirmiausia turi aiškiai išdėstyti, kokios saugumo garantijos žadamos Ukrainai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.