Britų premjeras R. Sunakas nori apriboti darbuotojų teisę streikuoti

Daugelyje Didžiosios Britanijos sektorių vykstant streikams, ministras pirmininkas Rishis Sunakas nori apriboti darbuotojų teisę streikuoti. Tapęs premjeru, jis rengia „naujus, griežtus įstatymus, kad apsaugotų žmones nuo šių trikdžių“, pareiškė R. Sunakas trečiadienį parlamente.

 Britų premjeras Rishis Sunakas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Britų premjeras Rishis Sunakas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2022, 10:24 PM

„Vyriausybė buvo protinga. Ji pritarė nepriklausomos institucijos rekomendacijoms ir daugeliu atvejų padidino algas labiau nei privačiame sektoriuje“, – sakė premjeras. Todėl jis esą imsis atitinkamų priemonių, jei profsąjungos ir toliau elgsis „neprotingai“.

Šalyje jau kelis mėnesius vis streikuoja pirmiausiai pašto bei geležinkelio darbuotojai. Profsąjungos reikalauja daug didesnio algų didinimo, atsižvelgiant į infliaciją, kuri pastaruoju metu viršijo 11 proc. Darbdaviai su tuo nesutinka.

Geležinkeliečių profsąjunga RMT neseniai atmetė naują pasiūlymą, kuris numatė algų didinimą dvejus metus po 4 proc. Ji paragino savo narius kitą savaitę surengti du 48 valandų streikus ir, be to, paskelbė apie ilgesnį streiką per Kalėdas. Gruodžio 15 ir 20 dienomis pirmą kartą ketina streikuoti pakankamo finansavimo nesulaukiančios Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnybos (NHS) darbuotojai, 21-ąją – greitosios pagalbos vairuotojai. Iki Kalėdų bus streikuojama kiekvieną dieną kokiame nors sektoriuje.

Per Kalėdas streikuos JK oro uostų pasų kontrolės pareigūnai

Į Didžiąją Britaniją lėktuvais keliausiančių žmonių per Kalėdų šventes lauks ilgos eilės – streikuos oro uostų pasienio kontrolės punktų pareigūnai. Profsąjunga PCS trečiadienį pranešė, gruodžio 23–31 dienomis streikas vyks Londono Hitrou ir Gatviko , taip pat Mančesterio, Birmingemo ir Kardifo oro uostuose. Tomis dienomis nedirbs apie 1 000 pareigūnų, kurie atsakingi už pasų kontrolę, pranešė Viešųjų ir komercinių paslaugų profsąjunga (PCS).

Dėl aukštos daugiau kaip 11 proc. infliacijos ji reikalauja ženkliai padidinti atlyginimus ir, be to, su Vidaus reikalų ministerija nesutaria dėl pensijų ir darbo sąlygų.

Streikas turės rimtų padarinių, pareiškė PCS generalinis sekretorius Markas Serwotka. Jo duomenimis, vyriausybė siūlo tik 2 proc. didesnį atlyginimą. M. Serwotka įspėjo, kad profsąjunga, atstovaujanti dešimtims tūkstančių narių dešimtyse institucijų, kitais metais gali dar labiau eskaluoti konfliktą. Kelias dienas streikuoti rengiasi ir PCS nariai Niuheveno uoste.

Vidaus reikalų ministerija Londone neslėpė nusivylimo. Svarbiausias Didžiosios Britanijos Hitrou oro uostas paskelbė, kad su skrydžių kompanijomis ir Vidaus reikalų ministerija rengia ekstremalios situacijos planus. Vis dėlto streiko dienomis pasų ir muitų kontrolė gali užtrukti ilgiau nei paprastai. Oro uostas pabrėžė, kad streikininkai įdarbinti Vidaus reikalų ministerijos, o ne oro uosto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.