Talibanas leido Afganistano mergaitėms laikyti vidurinės mokyklos baigiamuosius egzaminus

Šią savaitę Afganistano mergaitėms bus leista laikyti vidurinės mokyklos baigiamuosius egzaminus, rodo Talibano vyriausybės dokumentai, nors nuo praėjusių metų, kai sukilėliai užėmė valdžią, joms buvo uždrausta lankyti pamokas.

Mergaitės Afganistane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mergaitės Afganistane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 7, 2022, 12:24 PM, atnaujinta Dec 14, 2022, 1:24 PM

Remiantis dviem Talibano švietimo ministerijos dokumentais, kuriuos gavo naujienų agentūra AP, šis sprendimas taikomas 31-oje iš 34 Afganistano provincijų, kuriose žiemos atostogos mokykloje prasideda gruodžio pabaigoje.

Kabulo švietimo departamento vadovas Ehsanullah Kitabas sakė, kad egzaminai vyks trečiadienį. Jis nepateikė jokios informacijos ir nebuvo aišku, kiek paauglių mergaičių galės laikyti egzaminą.

Viename iš Kabulo švietimo departamento dokumentų teigiama, kad egzaminai vyks nuo 10 iki 13 val. Antrajame dokumente, pasirašytame rugsėjo mėnesį pareigas pradėjusio eiti švietimo ministro Habibullah Aghos, teigiama, kad egzaminai vyks 31-oje Afganistano provincijoje.

Trijose išbrauktose provincijose – Kandaharo, Helmando ir Nimrozo – yra kitoks mokslo metų tvarkaraštis, todėl vidurinių mokyklų baigiamieji egzaminai jose paprastai vyksta vėliau.

„Tai absurdiška. Visus metus praleidome apimti įtampos ir streso, o vadovėlių neperskaitėme nė vieno puslapio“,– sakė 18-metė Najela iš Kabulo, kuri, bijodama represijų, pasakė tik savo vardą. Dabar ji būtų dvyliktoje klasėje ir galėtų laikyti egzaminą.

„Kaip mes galime laikyti egzaminą po pusantrų metų, kai Talibanas laikė uždarytas mokyklų duris“, – pridūrė ji.

Talibanas perėmė Afganistano valdžią 2021-ųjų rugpjūtį, kai JAV ir NATO pajėgos traukėsi iš šalies po 20 metų trukusio karo. Nepaisant to, kad iš pradžių žadėjo nuosaikesnį valdymą ir moterų bei mažumų teises, iš tiesų talibai apribojo teises ir laisves ir plačiai įgyvendino savo griežtą islamo teisės, arba šariato, interpretaciją.

Talibai uždraudė mergaitėms lankyti vidurines mokyklas ir gimnazijas, apribojo moterims galimybes įsidarbinti ir liepė viešumoje dėvėti drabužius nuo galvos iki kojų. Moterims taip pat draudžiama lankytis parkuose, sporto salėse ir pramogų vietose.

Moterims nebuvo užkirstas kelias į universitetus, o naujausias pokytis reiškia, kad Afganistano mergaitės, kurios po trečiadienį įvyksiančio egzamino gaus vidurinės mokyklos diplomą, galės stoti į aukštąsias mokyklas.

Vienos Kabulo vidurinės mokyklos direktorė sakė, kad jai buvo pranešta, jog dvyliktokės turės tik vieną dieną laikyti 14 dalykų egzaminus, iš kurių kiekvienas turės po 10 klausimų. Direktorė, kuri, bijodama represijų, sutiko kalbėti tik anonimiškai, teigė, kad daugumai mokinių trūksta vadovėlių.

„Egzaminas yra beprasmis“, – ji sakė.

Pagal Talibano aprangos taisykles visos mokinės ir jų mokytojos turės dėvėti hidžabą arba galvos apdangalą, o per egzaminą bus draudžiama naudotis mobiliaisiais telefonais. Mergaitėms, kurios negalės atvykti į trečiadienio egzaminą arba jo neišlaikys, bus leista jį perlaikyti kovo viduryje, po žiemos atostogų.

Talibano elgesys su Afganistano moterimis ir mergaitėmis sulaukė griežtos kritikos. Anksčiau šį mėnesį Jungtinių Tautų ekspertų grupė pareiškė, kad tai gali būti laikoma nusikaltimu žmoniškumui ir turėtų būti tiriama bei patraukta baudžiamojon atsakomybėn pagal tarptautinę teisę; Talibanas šį kaltinimą atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.