ES ministrai spręs, ar priimti Kroatiją, Bulgariją ir Rumuniją į Šengeno erdvę

Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrai ketvirtadienį Briuselyje spręs, ar priimti Bulgariją, Rumuniją ir Kroatiją į Šengeno erdvę. Daugiausia galimybių turi Kroatija.

​Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrai ketvirtadienį Briuselyje spręs, ar priimti Bulgariją, Rumuniją ir Kroatiją į Šengeno erdvę. Daugiausia galimybių turi Kroatija.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
​Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrai ketvirtadienį Briuselyje spręs, ar priimti Bulgariją, Rumuniją ir Kroatiją į Šengeno erdvę. Daugiausia galimybių turi Kroatija.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 8:50 AM, atnaujinta Dec 8, 2022, 11:22 AM

Praėjusį mėnesį Europos Komisija paragino ES nares leisti šioms trims šalims prisijungti prie Europos Šengeno erdvės, kurioje galima keliauti be pasų, tačiau ne visos valstybės narės tam pritaria.

Austrijos kancleris Karlas Nehammeris antradienį pakartojo, kad jo vyriausybė pasirengusi pritarti Kroatijos prisijungimui, bet dėl susirūpinimo neteisėta migracija balsuos prieš Rumuniją ir Bulgariją.

Nyderlandų parlamentas spalį priėmė rezoliuciją, kurioje sakoma, kad reikia atlikti tolesnę analizę, kaip veikia teisinės valstybės principai Bulgarijoje ir Rumunijoje, taip pat dėl korupcijos bei organizuoto nusikalstamumo masto šiose šalyse.

Bulgarijos ir Rumunijos pastangos prisijungti prie Šengeno erdvės įstrigusios daugiau nei dešimtmetį nuo 2011 m., kai Europos Komisija pirmą kartą nusprendė, kad jos pasirengusios prisijungti prie Šengeno zonos. Dabartinės narės turi tam pritarti visais balsais.

26 narių Šengeno erdvėje jai priklausančių šalių piliečiai keliauja be pasienio patikrinimų, jiems nereikia vizų ar leidimų dirbti ir gyventi kitoje šalyje.

Bulgarija, Rumunija, Kroatija, Airija ir Kipras yra vienintelės ES valstybės, neprisijungusios prie Šengeno erdvės, bet jai priklauso į ES neįeinančios valstybės Islandija, Norvegija, Šveicarija ir Lichtenšteinas.

Austrija blokuoja Bulgarijos ir Rumunijos prisijungimą prie Šengeno erdvės

Austrijos vidaus reikalų ministras Gerhardas Karneris ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis vetuos Europos Sąjungos (ES) narių Rumunijos ir Bulgarijos prisijungimą prie Šengeno erdvės, kurioje galima keliauti be pasų.

Per ES ministrų susitikimą Briuselyje tikimasi patvirtinti Kroatijos prisijungimą prie Šengeno erdvės, į kurią šiuo metu įeina 22 iš 27 ES valstybių narių, taip pat Šveicarija, Norvegija, Lichtenšteinas ir Islandija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.