Kalinamam Nobelio premijos laureatui A. Bialiackiui uždrausta perduoti kalbą

Baltarusijos valdžia kalinamam baltarusių žmogaus teisių aktyvistui Alesiui Bialiackiui, vienam iš šių metų Nobelio taikos premijos laureatų, neleido perduoti kalbos, kurią jis parašė premijos įteikimo ceremonijai, ketvirtadienį pranešė jo žmona.

Alesius Bialiackis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Alesius Bialiackis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 7:07 PM

Natalia Pinčuk, kuri A. Bialiackio vardu sakys kalbą per šeštadienį Osle įvyksiančią premijos įteikimo ceremoniją, sakė, kad kalboje išreikš savo vyro mintis ir atkartos jo pareiškimus.

„Jam nepavyko jos [kalbos] perduoti, su laiškais yra sudėtinga, viskas atidžiai stebima“, – telefonu duotame interviu pareiškė ji agentūrai „The Associated Press“. – Tačiau mes turime jo pareiškimus ir žinome jo mintis, ir kalboje bus visa tai išreikšta.“

60-metis A. Bialiackis prestižinį apdovanojimą gavo spalio mėnesį kartu su Rusijos teisių gynimo grupe „Memorial“ ir Ukrainos žmogaus teisių organizacija „Pilietinių laisvių centras“, dokumentuojančia Rusijos karo nusikaltimus prieš Ukrainos žmones.

Vienas teisių gynimo grupės „Viasna“ įkūrėjų A. Bialiackis buvo įkalintas po 2020 metais vykusių masinių demonstracijų prieš režimą, kurios kilo po to, kai autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pasiskelbė laimėjęs rinkimus, kuriuos tarptautinė bendruomenė laiko suklastotais. Jam gresia iki 12 metų laisvės atėmimas dėl kaltinimų kontrabanda.

A. Bialiackis yra ketvirtas asmuo Nobelio premijų 121 metų istorijoje, pelnęs apdovanojimą būdamas įkalintas ar sulaikytas.

N. Pinčuk sakė, jog nuo tada, kai A. Bialiackis 2021 metų liepą buvo suimtas, jai buvo leista su juo pasimatyti tik kartą – lapkričio pabaigoje Baltarusijos sostinėje Minske esančiame kalėjime dalyvaujant kalėjimo prižiūrėtojams.

„Jis nesiskundė, parodęs savo gyvybingumą ir stiprybę“, – pareiškė ji.

Pasak N. Pinčuk, Nobelio premija Baltarusijos valdžiai nesutrukdė pareikšti kaltinimų A. Bialiackiui ir padidinti spaudimo jo advokatams. Jos teigimu, vienas iš jos vyro advokatų jau įkalintas, o iš dar vieno atimta licencija.

N. Pinčuk pažymėjo, kad A. Bialiackis buvo „labai sujaudintas“ sužinojęs, kad jam buvo skirta premija, tačiau „iki galo to dar nesuvokė“.

„Informacija, kurią jis gali man siųsti, yra griežtai ribojama, jis nieko negali rašyti apie vidaus ar užsienio politiką“, – pasakojo ji AP ir pridūrė, kad A. Bialiackiui taip pat uždrausta ką nors rašyti apie kalinimo sąlygas, kurias ji pavadino kankinančiomis.

„Sąlygos yra labai žiaurios, ir vyrams, ir moterims, jas galima palyginti su kankinimu“, – sakė ji.

„Tikiuosi, kad Nobelio premija padės atkreipti dėmesį į Baltarusiją ir į tuos, kas yra kalėjime“, – pridūrė N. Pinčuk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.