ES plės sankcijas Iranui dėl dronų tiekimo ir protestų slopinimo

Europos Sąjunga įves daugiau sankcijų Iranui dėl jo dronų tiekimo Rusijai ir protestų, kuriuos išprovokavo Mahsos Amini mirtis, slopinimo, penktadienį sakė Europos diplomatai.

Europos sąjungos vėliava.<br>M.Patašiaus nuotr.
Europos sąjungos vėliava.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2022, 3:19 PM

Naujosios priemonės bus nukreiptos prieš maždaug aštuonis fizinius ir juridinius asmenis, susijusius su dronų, kuriuos Maskva naudoja Ukrainoje, gamyba ir tiekimu.

Dar 20 asmenų ir viena organizacija į sankcijų – turto įšaldymo ir vizų draudimo – sąrašą bus įtraukti dėl Irano režimą supurčiusių demonstracijų slopinimo.

Sankcijas oficialiai turi pasirašyti pirmadienį Briuselyje susirinksiantys ES užsienio reikalų ministrai.

ES dėl ginklų tiekimo Rusijai jau yra įvedusi sankcijas aštuoniems Irano fiziniams ir juridiniams asmenims, įskaitant Revoliucinės gvardijos vadą ir dvi dronų gamintojas.

Teherano moralės policija, vidaus reikalų ministras ir valstybinis transliuotojas „Press TV“ yra tarp daugiau nei 40 vardų ir pavadinimų „juodajame“ sąraše dėl kruvino protestų slopinimo.

Kremliaus pajėgoms iranietiški dronai yra svarbus ginklas atakuojant Ukrainos energetikos infrastruktūrą.

ES pagal atskirą sankcijų paketą siekia sustabdyti dronų variklių tiekimą iš bloko Rusijai ir Iranui, taip tikėdamasi trukdyti Maskvos karo mašinai.

Naujos sankcijos dėl demonstracijų Irane slopinimo skelbiamos Teheranui išprovokavus tarptautinį pasipiktinimą pirmąja žinoma egzekucija dėl šių protestų.

Briuseliui reaguojant į Teherano veiksmus tenka labai laviruoti, nes blokas tarpininkauja pastangoms atgaivinti 2015 metų daugiašalį susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos.

Tačiau šios pastangos sugrąžinti į susitarimą Iraną ir JAV jau iš esmės yra įstrigusios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.