Peru stiprėjant neramumams naujoji lyderė prisaikdino ministrų kabinetą

Peru naujoji prezidentė Dina Boluarte šeštadienį pristatė savo ministrų kabinetą, protestuotojams gatvėse reikalaujant naujų rinkimų po Pedro Castillo pašalinimo iš šalies vadovo posto.

 Peru.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Peru.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-11 12:11

D. Boluarte, pirmoji moteris Peru prezidento poste, vadovavo 19 ministrų, įskaitant aštuonias moteris, prisaikdinimo ceremonijai prezidentūros rūmuose.

D. Boluarte buvo paskubomis prisaikdinta trečiadienį, kelios valandos po to, kai P. Castillo, kurio atžvilgiu vyksta keli korupcijos tyrimai, nesėkmingai pabandė paleisti Kongresą ir šis surengė jam apkaltą. P. Castillo yra sulaikytas.

Naujosios prezidentės administracijai vadovaus buvęs korupcijos bylų prokuroras. Ministrų kabinete taip pat yra politiškai nepriklausomų technokratų.

„Demokratijos, teisinės valstybės, galių pusiausvyros, pavaldumo stiprinimas – esminė mano vyriausybės linija“, – savo pirmojoje kalboje sakė D. Boluarte, valdant kairiųjų prezidentui P. Castillo ėjusi viceprezidentės pareigas.

60 metų teisininkė yra sakiusi, kad dirbs likusią P. Castillo kadencijos dalį – iki 2026-ųjų liepos, bet penktadienį neatmetė pirmalaikių prezidento rinkimų galimybės.

Nauji rinkimai yra svarbus protestuotojų, visoje šalyje blokuojančių kelius, reikalavimas.

Šeštadienį per protestus pietiniame Andų mieste Andahuailase prasiveržė smurtas – susirėmė tūkstančiai demonstrantų ir policininkų. Televizijos reportažuose buvo matyti, kad protestuotojai paėmė vieną policininką įkaitu ir pririšo jį prie stulpo.

Vietos policija patvirtino, kad buvo įkaitu paimtas vienas pareigūnas ir kad protestuotojai apmėtė nuovadą akmenimis.

Studentai, darbininkai ir kairiojo sparno politinės partijos šeštadienį vakare per mitingus sostinėje Limoje turėjo reikalauti naujų rinkimų ir protestuoti prieš P. Castillo nušalinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.