Peru plečiantis protestams prieš naująją prezidentę žuvo 2 žmonės

Per protestus prieš Peru naująją vyriausybę sekmadienį žuvo du žmonės, policijai susirėmus su įpykusiais demonstrantais, raginusiais skelbti nacionalinį streiką ir reikalavusiais naujų rinkimų bei sulaikyto eksprezidento Pedro Castillo paleidimo.

Peru plečiantis protestams prieš naująją prezidentę žuvo 2 žmonės.<br>Dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr. 
Peru plečiantis protestams prieš naująją prezidentę žuvo 2 žmonės.<br>Dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2022, 8:07 AM

Nuo trečiadienio, kai Peru parlamentas nušalino kairiųjų prezidentą P. Castillo, mėginusį paleisti Kongresą, protestai plečiasi, ypač šiauriniuose ir Andų miestuose.

Naująja prezidente buvo greit prisaikdinta Dina Boluarte, buvusi prokurorė ir P. Castillo viceprezidentė. Šeštadienį ji pristatė naują ministrų kabinetą, kuriame yra nepriklausomų ministrų ir technokratų. Aštuonis postus vyriausybėje užima moterys.

Premjeru D. Boluarte paskyrė buvusį prokurorą Pedro Angulo.

Surengus P. Castillo apkaltą jis buvo greit areštuotas ir sekmadienį demonstrantai šalies centrinės dalies miestuose, įskaitant Kachamarką, Arekipą, Huankajų, Kuską ir Puną, reikalavo jį paleisti.

Taip pat kilo naujų protestuotojų ir policijos susirėmimų pietiniame Andahuailaso mieste, kur tūkstančiai demonstrantų pabandė įsiveržti į oro uostą. Per susirėmimus žuvo du ir buvo sužeisti dar mažiausiai penki žmonės, tarp jų policininkas, pranešė pareigūnai.

Oro uoste buvo dislokuota riaušių policija. Protestuotojai šaudė iš laidynių ir svaidė akmenis, o policija atsakė ašarinėmis dujomis, parodė vietos televizija.

Neramumai Andahuailase, esančiame D. Boluarte gimtajame Apurimako regione, vyko ir šeštadienį; tuomet buvo sužeista 16 civilių ir keturi policininkai.

Apurimako regiono Huankabambos mieste buvo padegta policijos nuovada, pranešė radijas RPP.

Peru žmogaus teisių ombudsmeno įstaiga pranešė, kad vienas iš sekmadienį žuvusių žmonių yra demonstracijose dalyvavęs paauglys.

Dešiniosios pakraipos Kongresas sekmadienį po pietų surengė skubią sesiją krizei aptarti, bet turėjo sustabdyti darbą kilus susistumdymams.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizduose matyti, kaip vienas vyras iš už nugaros kumščiu suduoda kitam vyrui, o tada deputatai salės centre susistumdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.