EP pašalino korupcija kaltinamą graikų europarlamentarę iš pirmininkės pavaduotojos posto

Europos Parlamentas antradienį nubalsavo už tai, kad korupcija kaltinama graikų europarlamentarė Eva Kaili būtų pašalinta iš EP pirmininkės pavaduotojos posto.

Europos Parlamentas atleido pirmininko pavaduotoją dėl kyšininkavimo skandalo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Europos Parlamentas atleido pirmininko pavaduotoją dėl kyšininkavimo skandalo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 1:54 PM, atnaujinta Dec 13, 2022, 4:18 PM

Toks žingsnis žengtas po to, kai E. Kaili ir dar trys įtariamieji buvo apkaltinti korupcija atliekant tyrimą dėl įtariamų Kataro kyšių mainais į įtaką sprendimams.

EP 625 balsais nubalsavo už E. Kaili kadencijos nutraukimą pirma laiko. „Prieš“ balsavo vienas europarlamentaras, dar du susilaikė. E. Kaili, kuri buvo viena iš 14 pirmininkės pavaduotojų, pašalinimui reikėjo dviejų trečdalių daugumos.

E. Kaili, kaip ir Kataras, bet kokią kaltę neigia.

44 metų buvusiai televizijos žinių vedėjai sėdint Briuselio areštinėje, Strasbūre šiuo metu posėdžiaujantys jos kolegos iš EP stengėsi atsiriboti nuo skandalo dėmės.

Parlamento pirmininkė, konservatorė iš Maltos Roberta Metsola sušaukė balsavimą susitarusi su parlamento frakcijų vadovais, tvyrant būgštavimams, kad skandalas išplis.

Trečiadienį Belgijos teisėjas spręs, ar palikti E. Kaili ir tris kitus kaltinamuosius suimtus, kol bus pradėtas korupcijos bylos nagrinėjimas.

Praėjusią savaitę ji buvo suimta per Belgijos korupcijos tyrėjų reidus kelių EP narių ir jų padėjėjų namuose ir biuruose.

Maišai su pinigais

Belgijos prokurorai sakė, kad vieno įtariamojo namuose rasta 600 tūkst. eurų, vieno europarlamentaro bute – 150 tūkst. eurų, o viešbučio kambaryje lagamine – keli šimtai tūkstančių eurų.

Pasak teisminio šaltinio, kai kurie iš šių „maišų su pinigais“ buvo rasti E. Kaili namuose, todėl teisėjas padarė išvadą, kad, kadangi ji, matyt, buvo pagauta įtariamo nusikaltimo metu, jos parlamentinis imunitetas nuo baudžiamojo persekiojimo negalios.

Belgijos teisminis šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad tyrėjai mano, jog Persijos įlankos monarchijai Katarui atstovaujantys asmenys mokėjo Europos politikams, kad pagerintų šalies įvaizdį.

Kataras yra vienas pagrindinių energijos tiekėjų Europai ir atlieka svarbų tarpininko vaidmenį keliuose diplomatiniuose galvosūkiuose.

Tačiau jis taip pat kritikuojamas dėl, kaip įtariama, netinkamo elgesio su migrantais darbuotojais, ypač tais, kurie statė pasaulio futbolo čempionatui skirtus stadionus.

Prieš pat turnyrą E. Kaili apsilankė Katare ir pavadino jį „pirmaujančiu darbo teisių srityje“, o tai sukėlė aktyvistų ir kai kurių jos kolegų pasipiktinimą. Politikė taip pat gynė Dohos siekį savo piliečiams parūpinti ES bevizį režimą.

Kataras neigia, kad yra kaip nors susijęs su korupcijos skandalu.

„Bet kokie teiginiai apie Kataro valstybės netinkamą elgesį yra labai klaidingi“, – AFP sakė vienas jo pareigūnas.

E. Kaili teisininkas Michalis Dimitrakopulas privačiam Graikijos televizijos kanalui „Open TV“ teigė, jog „ji laikosi pozicijos, kad yra nekalta“.

„Ji neturi nieko bendra su Kataro kyšiais“, – sakė jis.

Paklaustas, ar ginamosios namuose buvo rasta grynųjų pinigų, M. Dimitrakopulas atsakė: „Aš to nei patvirtinu, nei paneigiu. Tai yra konfidencialu. Neturiu supratimo, ar buvo rasta pinigų ir kiek jų buvo rasta.“

Tačiau šie kaltinimai sukrėtė Briuselį, o R. Metsola, gindama parlamento vientisumą, stengėsi įtariamus kyšius pavaizduoti kaip išpuolį prieš demokratiją.

Kai kurie EP nariai tikėjosi daugiau atskleistos informacijos.

„Bijau, kad tai, ką čia matome, yra tik ledkalnio viršūnė“, – perspėjo Vokietijos socialdemokratas Rene Repasi.

R. Metsola taip pat pažadėjo, kad Kataro paraiška dėl ES bevizio režimo bus grąžinta parlamento komitetui, kad šis ją dar kartą išnagrinėtų ir atidėtų arba atšauktų.

Kiti kaltinimai

E. Kaili buvo viena iš šešių asmenų, suimtų per Belgijos policijos reidus. Keturiems iš jų buvo pateikti kaltinimai dėl „nusikalstamo susivienijimo, korupcijos ir pinigų plovimo“, o du buvo paleisti.

Vienas iš paleistųjų į laisvę buvo Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC), pasaulinės darbo organizacijos, spaudžiančios Katarą dėl darbininkų teisių, generalinis sekretorius Luca Visentini.

„Jei bus pareikšti tolesni kaltinimai, tikiuosi galimybės juos paneigti, nes esu visiškai nekaltas“, – sakė jis ITUC pareiškime.

Tikimasi, kad Europos Parlamentas taip pat patvirtins dar vieną tekstą, kuriame raginama užtikrinti didesnį skaidrumą, kad būtų užkirstas kelias korupcijai Europos institucijose. Dėl šio teksto bus balsuojama ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.