Honkongo teismas: policija nepagrįstai uždraudė Tiananmenio tylųjį budėjimą

Honkongo teismas trečiadienį nusprendė, kad policijos sprendimas praėjusiais metais uždrausti kruvinų Tiananmenio aikštės įvykių metinių paminėjimą buvo neteisėtas, ir panaikino įkalintos demokratijos aktyvistės Chow Hang-tung nuteisimą.

Tiananmeno aikštė Pekine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tiananmeno aikštė Pekine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 1:44 PM

Šis nuosprendis yra retas priekaištas valdžios institucijoms mieste, kuriame pastaraisiais metais beveik išnyko viešas gyvybių pareikalavusių 1989 metų Pekino represijų minėjimas.

37 metų teisininkė ir viena žymiausių Honkongo demokratijos aktyvisčių Chow Hang-tung vadovavo dabar jau išformuotai grupei, kuri kasmet organizuodavo taikias akcijas su uždegtomis žvakėmis.

Jos būdavo skirtos pagerbti žuvusiuosius Tiananmenio aikštėje, kai Kinija pasiuntė karius malšinti protestų už demokratiją.

Honkongo policija uždraudė tris pastaruosius budėjimus, motyvuodama sprendimą COVID-19 virusu ir nuogąstavimais dėl saugumo, o teismai jau įkalino kelis šių draudimų nepaisiusius aktyvistus, įskaitant Chow Hang-tung.

Prodemokratinės žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai taip pat yra vienas atsidūrusiųjų už grotų dėl įvairių draudimų rengti šias akcijas nepaisymo. Jo atveju tai buvo 2020 metais įvykęs minėjimas.

Sausį Chow Hang-tung buvo įkalinta 15 mėnesių už tai, kad rašė straipsnius, kuriuose ragino visuomenę „uždegti žvakutes siekiant teisingumo už žuvusiuosius“, o žemesnės instancijos teismas nurodė, kad tai prilygsta kurstymui nepaisyti draudimo.

Tačiau aukščiausios instancijos teismo teisėja Judianna Barnes trečiadienį pareiškė, kad policija nepagrįstai uždraudė 2021 metų akciją, nes „proaktyviai ir rimtai nesvarstė“ būdų, kaip sudaryti palankesnes sąlygas viešam susirinkimui, kaip kad reikalaujama pagal įstatymą.

Kadangi vyriausybei nepavyko įrodyti, jog draudimas buvo teisiškai galiojantis, Chow Hang-tung straipsniai nebėra laikomi nusikaltimu, o nuosprendis buvo panaikintas po apeliacijos.

Nepaisant pergalės teisme, aktyvistė tebėra suimta, nes jai gresia tolesnis baudžiamasis persekiojimas, įskaitant kaltinimus dėl nacionalinio saugumo pažeidimo, už kuriuos gresia iki dešimties metų kalėjimo.

Honkongas anksčiau buvo vienintelė vieta Kinijoje, toleruojanti masinį Tiananmenio įvykių minėjimą, tačiau po didžiulių ir kartais smurtinių demokratinių protestų 2019 metais Pekinas pertvarkė miestą pagal savo autoritarinę viziją.

Chow Hang-tung buvo suimta 2021 metų birželio 4 dienos rytą, kai socialiniuose tinkluose ir viename laikraštyje pasirodė jos straipsniai, raginantys gyventojus pagerbti Tiananmenio aukas.

Tuomet policija įspėjo, kad minėjimas uždraustas dėl COVID-19 pandemijos ir kad tūkstančiai pareigūnų bus pasirengę sustabdyti bet kokius „neteisėtus susirinkimus“.

Tačiau teisėja J. Barnes trečiadienį pareiškė, kad policija neįvykdė įstatymuose numatytos pareigos imtis pagrįstų priemonių viešiems susirinkimams palengvinti, pavyzdžiui, nustatyti saugaus atstumo laikymosi sąlygas.

„Nors organizatoriai išreiškė norą vykdyti bet kokius pagrįstus policijos reikalavimus, policija tik kėlė klausimus... ir nepasiūlė priemonių ar sąlygų, kurios akivaizdžiai galėtų būti svarstomos“, – sakė ji.

Naujienų agentūra AFP paprašė Teisingumo departamento ir Honkongo policijos komentarų.

Žemyninėje Kinijoje cenzoriai jau seniai ištrynė pėdsakus to, kas įvyko Tiananmenio aikštėje, tiek internete, tiek realiame pasaulyje.

Tuo metu Honkonge šios tragedijos minėjimas iš esmės buvo nustumtas į pogrindį.

Praėjusiais metais iš universitetų miestelių buvo pašalintos kelios šį istorinį įvykį žyminčios statulos, o aktyvistų vadovautas muziejus buvo uždarytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.