Sustabdyta amerikietiškų karinių technologijų kontrabanda į Rusiją

JAV teisėsauga vėl likvidavo tinklą, kuris, nepaisant sankcijų, tiekė Rusijai karines technologijas karui su Ukraina. Kaltinimai pateikti iš viso septyniems įtariamiesiems – penkiems rusams ir dviem JAV piliečiams, pranešė JAV generalinė prokuratūra.

Jungtinių Valstijų Teisingumo departamento herbas matomas jo būstinėje Vašingtone, Kolumbijos apygardoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinių Valstijų Teisingumo departamento herbas matomas jo būstinėje Vašingtone, Kolumbijos apygardoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 4:45 PM

Jau spalį amerikiečių tyrėjai pateikė kaltinimus virtinei asmenų, kurie neteisėtai aprūpindavo Rusiją karinėmis technologijomis.

Asmenys, kuriems kaltinimai pateikti antradienį, susiję su dviem Maskvoje veikiančiomis įmonėmis, kurios veikia Rusijos slaptųjų tarnybų pavedimu. Įtariama, kad jos, vykdydamos vyriausybės Maskvoje nurodymus, JAV įsigydavo karinių technologijų ir jas per Europą eksportuodavo į Rusiją. Kontrabanda buvo gabenama ir amunicija snaiperių šautuvams bei vadinamosios dvejopos paskirties prekės, t. y. prekės, kurios gali būti naudojamos ir civiliniams, ir kariniams tikslams.

Trys kaltinamieji jau sulaikyti. Vienas jų, kuris, Generalinės prokuratūros duomenimis, yra Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) darbuotojas, suimtas Estijoje. Jis prieš tai sučiuptas Rusijos pasienyje su įvairiomis elektronikos prekėmis, tokiomis, kaip puslaidininkiai, taip pat su šaudmenimis. Taip pat sulaikyti du amerikiečiai. Kiti kaltinamieji vis dar yra laisvėje.

Nebus toleruojamos nusikalstamos machinacijos, kuriomis remiamos rusų pajėgų karo pastangos, sakė JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas. JAV esą toliau energingai įgyvendins savo ekonomines sankcijas ir eksporto kontrolę tų, „kurie sudaro galimybes Rusijos vyriausybei tęsti savo neteisėtą karą Ukrainoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.