Lenkija, siekianti ES lėšų atblokavimo, ruošiasi keisti teismų įstatymą

Lenkijos vyriausybė pateikė parlamentui siūlomą įstatymą, kuriuo būtų panaikintos kai kurios svarbios teismų sistemos nuostatos, dėl kurių Europos Sąjunga sustabdė lėšų, skirtų šaliai likviduoti COVID-19 pandemijos padarinius, išmokėjimą.

M. Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M. Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-15 12:27

Premjeras Mateuszas Morawieckis, siekiantis, kad daugiau kaip 35 mlrd. eurų ES lėšų būtų atblokuotos, trečiadienį sakė, kad siūlomi pakeitimai yra „naudingi Lenkijai“. Jis paragino viso politinio spektro parlamentarus skubiai patvirtinti įstatymą, kuris buvo pateiktas vėlai antradienį.

Šį siūlymą nulėmė intensyvios derybos, kurias neseniai Briuselyje vedė naujasis Lenkijos ES reikalų ministras Szymonas Szynkowskis vel Sekas.

Blokas tvirtina, kad Lenkijos dešiniųjų koalicijos vyriausybė silpnindama teismų nepriklausomumą pažeidė teisinės valstybės ir demokratijos principus. Briuselis įšaldė Varšuvai skirtas ekonomikos gaivinimo lėšas ir spaudžia ją taisyti padėtį.

Iš parlamento interneto svetainėje paskelbto projekto matyti, kad siūlomu naujuoju įstatymu iš Aukščiausiojo Teismo būtų atimta teisė skirti drausmines nuobaudas teisėjams, taip panaikinant šios institucijos profesinės atsakomybės rūmų įgaliojimus, kurie yra pagrindinis kliuvinys Briuseliui.

Teisingumo ministerija pasitelkė teismo profesinės atsakomybės instituciją, kad nušalintų nuo pareigų ir diskredituotų teisėjus, kritikuojančius vyriausybės bandymus pernelyg kontroliuoti Lenkijos teismų sistemą.

Kilus ginčui su Briuseliu dėl teisinės valstybės principo, šioje institucijoje buvo padaryta pakeitimų, tačiau jie iš esmės nebuvo reikšmingi.

Užblokuotos ES lėšos ir tai, kiek toli Lenkija turėtų nueiti, kad jas gautų – didėjant valstybės biudžeto deficitui ir augant infliacijai – kelia vis didesnę įtampą valdančiosios koalicijos viduje, ypač tarp M. Morawieckio ir teisingumo ministro Zbigniewo Ziobro, prieštaringai vertinamų teismų sistemos reformų autoriaus.

Nepaisant nesutarimų, premjeras ir valdančioji koalicija vėlai antradienį balsavo prieš opozicijos pasiūlymą nušalinti Z. Ziobro nuo pareigų. Visgi koalicija nusprendė pakeisti jo vykdomą politiką.

Balsavimas dėl įstatymo pakeitimų parlamente numatomas kitą savaitę. Tam taip pat turės pritarti Senatas – aukštieji Lenkijos parlamento rūmai – ir prezidentas Andrzejus Duda.

Kol kas neaišku, ar iš dalies pakeistų reglamentų užteks įgyvendinti pagrindinius Briuselio, kuris kai kurias ankstesnes Varšuvos reformas laikė nepakankamomis, nustatytus tikslus.

Lenkų politikos apžvalgininkai trečiadienį pareiškė, kad vyriausybė žengia didelį žingsnį nuo krypties, kuria ėjo nuo 2015 metų, kai į valdžią atėjo partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovaujama dešiniųjų koalicija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.