R. T. Erdoganas ragina surengti bendrą susitikimą su B. Al Assadu ir V. Putinu „teroro“ grėsmei aptarti

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį paragino surengti bendrą viršūnių susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir Sirijos prezidentu Basharu Al Assadu bei, be kitų klausimų, aptarti „teroro grėsmę“ Sirijos šiaurėje.

R.T.Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.T.Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 2:41 PM

Toks susitikimas būtų pirmasis oficialus Turkijos ir Sirijos lyderių kontaktas per daugiau nei dešimtmetį. Ankara nutraukė diplomatinius santykius su Damasku, kai 2011 m. Sirijoje prasidėjo pilietinis karas, tačiau neseniai paragino suartėti.

Siūlomas viršūnių susitikimas galėtų vykti po žvalgybos agentūrų, užsienio reikalų ministrų ir gynybos ministrų susitikimų, sakė R. T. Erdoganas, tai pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“. Jis ragino imtis „greitų“ žingsnių Šiaurės Sirijoje.

V. Putinas palankiai įvertino šį pasiūlymą, sakė R. T. Erdoganas, nieko nepasakęs apie Sirijos požiūrį.

Beveik mėnesį Ankara vykdo puolimą iš oro šiaurinėje Sirijoje, daugiausia kontroliuojamoje Sirijos kurdų milicijos Liaudies gynybos dalinių (YPG). Šią JAV remiamą grupuotę Turkija laiko teroristais.

R. T. Erdoganas yra pavadinęs B. Al Assadą „žudiku“, tačiau neseniai leido suprasti, kad yra suinteresuotas susitikti su juo asmeniškai.

Po daugiau nei 11 metų trukusio pilietinio karo Rusijos ir Irano remiamas B. Al Assadas kontroliuoja maždaug du trečdalius šalies. Turkija, remianti su B. Al Assadu kovojančias jėgas, kontroliuoja teritorijas Šiaurės Sirijoje ir paskelbė norinti išplėsti šią teritoriją į platesnę pasienio juostą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.