Japonija patvirtino gynybos politikos pertvarką dėl Kinijos keliamos grėsmės

Japonijos vyriausybė penktadienį patvirtino svarbią gynybos politikos pertvarką ir perspėjo, kad Kinija šiuo metu kelia „didžiausią strateginį iššūkį“ šalies saugumui.

Japonijos vyriausybė penktadienį patvirtino svarbią gynybos politikos pertvarką.<br> AP/Scanpix nuotr.
Japonijos vyriausybė penktadienį patvirtino svarbią gynybos politikos pertvarką.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2022, 4:56 PM

Ministrų kabinetas patvirtino planus, kad iki 2027-ųjų padidins išlaidas gynybai nuo vieno iki dviejų procentų bendrojo vidaus produkto (BVP), kad šalis atitiktų NATO rekomendacijas.

„Esminis mūsų gynybos pajėgumų stiprinimas yra neatidėliotinas iššūkis šioje sudėtingoje saugumo aplinkoje“, – praėjusią savaitė teigė ministras pirmininkas Fumio Kishida.

Gyventojų apklausos rodo, kad Japonijos visuomenė šiuo metu nerimauja dėl stiprėjančios Pekino karinės galios ir geopolitinių įvykių, tokių kaip karas Ukrainoje, tad japonai palankiai vertina vyriausybės sprendimą pertvarkyti gynybą.

Tačiau neatmetama, kad pokyčiai vis tiek gali būti sutikti nepalankiai, nes po Antrojo pasaulinio karo įsigaliojusi Japonijos konstitucija oficialiai nepripažįsta kariuomenės ir riboja jos nominalius savigynos pajėgumus.

Naujausi Tokijo veiksmai yra išdėstyti trijuose gynybos ir saugumo dokumentuose, kuriuos penktadienį patvirtino ministrų kabinetas.

Juose Kinija vadinama „didžiausiu strateginiu iššūkiu Japonijos taikos ir stabilumo užtikrinimui“ ir „rimtu rūpesčiu“ šalies ir tarptautinei bendruomenei.

Reaguodama į Pekino keliamas grėsmes, Japonijos vyriausybė planuoja iki 2027 metų fiskalinių metų padidinti išlaidas gynybai iki 2 proc. BVP, taip priartindama Japoniją prie NATO rekomendacijų.

Tai reiškia, kad valstybės išlaidos gynybai gerokai padidės, lyginant su ankstesniais laikotarpiais, kai jos sudarė apie 1 procentą. Šie planai sulaukė kritikos dėl to, kaip šios išlaidos bus finansuojamos

Skelbiama, kad už šiuos pinigus bus finansuojami tokie projektai kaip tai, ką Tokijas vadina „atsakomojo smūgio pajėgumais“ – gebėjimu smogti į šaliai grėsmę keliančias paleidimo vietas.

Japonija priimtuose dokumentuose teigia, kad dabartinių jos raketų perėmimo sistemų nebepakanka ir kad „būtina sukurti atsakomojo smūgio pajėgumus“.

Baltieji rūmai: gynybos planas „stiprins ir modernizuos“ karinį aljansą su JAV

Japonijos gynybos politikos pertvarka „stiprins ir modernizuos“ šios šalies karinį aljansą su Jungtinėmis Valstijomis, penktadienį sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

„Japonijos tikslas reikšmingai didinti investicijas į gynybą... stiprins ir modernizuos JAV ir Japonijos aljansą“, – pabrėžė jis.

Japonų vyriausybė penktadienį patvirtino svarbią gynybos politikos pertvarką, numatydama iki 2027-ųjų išlaidas gynybai padidinti nuo vieno iki dviejų procentų bendrojo vidaus produkto (BVP), ir perspėjo, kad Kinija šiuo metu kelia „didžiausią strateginį iššūkį“ šalies saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.