Eidamas 84-uosius metus mirė Filipinų komunistų lyderis

Sulaukęs 83-ejų metų mirė Jose Maria Sisonas, sukėlęs vieną ilgiausiai pasaulyje trukusių maoistų sukilimų, šeštadienį pranešė Filipinų komunistų partija.

Eidamas 86-uosius metus mirė Filipinų komunistų lyderis Jose Maria Sisonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Eidamas 86-uosius metus mirė Filipinų komunistų lyderis Jose Maria Sisonas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-17 13:56, atnaujinta 2022-12-17 14:09

Buvęs universiteto profesorius mirė Nyderlanduose, kur gyveno tremtyje nuo 1987 metų, kai žlugo taikos derybos, sukilimui, nusinešusiam dešimtis tūkstančių gyvybių, buvus pačiame įkarštyje.

„Sisonas... mirė apie 20 val. 40 min. (Filipinų laiku, 14 val. 40 min. Lietuvos laiku) po dviejų savaičių, praleistų Utrechto ligoninėje, – sakoma partijos pareiškime, nenurodant mirties priežasties. – (...) Filipinų proletariatas ir dirbanti liaudis liūdi dėl savo mokytojo ir vedlio mirties.“

Filipinų gynybos ministerija pareiškė, kad jo mirtis gali padėti pagaliau nutraukti smurtą šalyje, ir pavadino J. M. Sisoną „didžiausiu kliuviniu“ siekiant taikos.

„Sisono mirtis tėra žlungančios komunistų judėjimo hierarchijos simbolis“, teigė ministerija ir raginama likusiems sukilėliams pasiduoti.

„Filipinams prasideda nauja era be Sisono... Suteikime taikai šansą“, – sakė ji.

J. M. Sisonas tikėjosi nuversti vyriausybę ir įvesti maoistinio pobūždio komunistinį režimą, kuris užbaigtų „JAV imperializmą“ buvusioje amerikiečių kolonijoje.

1969 metais prasidėjusi ginkluota kova išaugo iš pasaulinio komunistų judėjimo ir rado palankią dirvą atotrūkyje tarp Filipinų turtingųjų ir vargšų.

Sukilimui taip pat buvo naudinga 1972–1986 metų Ferdinando Marcoso diktatūra, kai buvo uždaryta įstatymų leidžiamoji valdžia, užgniaužta spaudos laisvė, o tūkstančiai oponentų buvo kankinami arba nužudyti.

Aštuntajame dešimtmetyje, kai grupuotė buvo pasiekusi aukščiausią tašką, joje kovojo apie 26 000 kovotojų, o kariuomenė teigia, kad dabar jų skaičius sumažėjo iki kelių tūkstančių.

Nuo 1986 metų viena po kitos Filipinų administracijos vedė taikos derybas su komunistais per Nyderlanduose įsikūrusį jų politinį padalinį – „Nacionalinį demokratinį frontą“ (NDF).

Sukilimui susilpnėjus, partijos lyderiai siekė sudaryti koalicinę vyriausybę su buvusiu prezidentu Rodrigo Duterte.

Buvo surengtos taikos derybos tikintis nutraukti sukilimą, tačiau 2017 metais R. Duterte jas nutraukė, paskelbęs grupuotę teroristine organizacija ir apkaltinęs ją policijos ir karių žudymu, vykstant deryboms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.