Briuselis ragina Irane esančius belgus palikti šią šalį dėl arešto grėsmės

Belgijos vyriausybė sekmadienį paragino Irane esančius belgus dėl savavališko sulaikymo grėsmės išvykti iš šalies, kurioje smurtu malšinami protestai.

Briuselis ragina Irane esančius belgus palikti šią šalį dėl arešto grėsmės.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Briuselis ragina Irane esančius belgus palikti šią šalį dėl arešto grėsmės.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2022, 10:07 PM

„Bet kuriam lankytojui iš Belgijos, įskaitant dvigubą pilietybę turinčius asmenis, gresia didelis arešto, savavališko sulaikymo ir nesąžiningo teismo pavojus. Šis pavojus taip pat gresia asmenims, keliaujantiems į Iraną tik turistiniais tikslais“, – teigė vyriausybė.

„Suėmimo ar sulaikymo atveju neužtikrinama pagarba pagrindinėms teisėms ir asmenų saugumas“, – priduriama pranešime.

Trečiadienį pareigūnai pranešė, kad Iranas skyrė 28 metų laisvės atėmimo bausmę Belgijos humanitarinės pagalbos darbuotojui, taip dar labiau pakurstydamas ir taip įnirtingas diskusijas dėl įstrigusios apsikeitimo kaliniais sutarties.

Olivier Vandecasteele, buvo suimtas vasarį ir, kaip pranešama, laikomas liūdnai pagarsėjusiame Evino kalėjime Teherane, kurio sąlygas Belgijos teisingumo ministras Vincentas Van Quickenborne pavadino „nežmoniškomis“.

Briuselis tvirtina, kad O. Vandecasteele nekaltas, o Teheranas, siekdamas priversti Belgiją paleisti už terorizmą nuteistą Irano agentą, jį faktiškai laiko įkaitu.

Žinia apie nuosprendį O. Vandecasteele atgaivino Belgijoje diskusijas dėl apsikeitimo kaliniais sutarties su Iranu.

Ministro pirmininko Alexander'o De Croo vyriausybė anksčiau tai apibūdino kaip vienintelę nuteistųjų perkėlimo galimybę.

Sutartis su Iranu buvo pasirašyta anksčiau šiais metais ir, nors ji nebuvo specialiai pritaikyta O. Vandecasteele, Briuselis patvirtino, kad jį būtų galima iškeisti

Tačiau praėjusią savaitę Belgijos konstitucinis teismas sustabdė sutarties įgyvendinimą, kol per ateinančius tris mėnesius bus priimtas galutinis sprendimas dėl jos teisėtumo.

Belgijos opozicija teigė, kad ši sutartis konkrečiai skirta atverti kelią į laisvę Assadollah Assadi – iraniečių diplomatui, kuris pernai buvo nuteistas kalėti 20 metų dėl jo vaidmens sąmoksle susprogdinti bombą per išeivijoje veikiančios iraniečių opozicinės grupės mitingą netoli Paryžiaus 2018 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.