Švedija užblokavo Turkijos žurnalisto ekstradiciją, kurios siekia R. T. Erdoganas

Švedijos Aukščiausiasis Teismas pirmadienį užblokavo tremtyje gyvenančio Turkijos žurnalisto ekstradiciją. Tai buvo svarbus Ankaros reikalavimas, kad Turkija ratifikuotų Švedijos narystę NATO.

Bulentas Kenesas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Bulentas Kenesas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 12:41 PM

Iškilo „kelios kliūtys“ grąžinti į Turkiją buvusį dienraščio „Zaman“ vyriausiąjį redaktorių Bulentą Kenesą, kurį Turkija kaltina dalyvavus 2016 m. mėginime nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, nurodė teismas, paminėjęs politinį kaltinimų pobūdį ir B. Keneso pabėgėlio statusą Švedijoje.

Kai kurie B. Kenesui pateikti kaltinimai nėra nusikaltimai Švedijoje, taip pat dėl politinio bylos pobūdžio ir jam Švedijoje suteikto pabėgėlio statuso ekstradicija yra neįmanoma, pridūrė teismas. „Be to, yra pavojus, kad šis asmuo bus persekiojamas dėl politinių įsitikinimų. Taigi ekstradicija negalima“, – sakoma teisėjo Petterio Aspo pareiškime. „Vyriausybė (...) negali patenkinti ekstradicijos prašymo“, – priduriama jame.

B. Kenesas, dabar dirbantis Stokholmo laisvės centre, kitų tremtyje gyvenančių turkų disidentų įkurtoje asociacijoje, naujienų agentūrai AFP sakė, jog „džiaugiasi“ sprendimu, ir pabrėžė, kad jam pateikti kaltinimai yra „Erdogano režimo suklastoti“. Ištremtas žurnalistas yra vienintelis asmuo, kurio pavardę R. T. Erdoganas paminėjo tarp dešimčių žmonių, kuriuos Ankara reikalauja išduoti mainais už pritarimą Švedijos narystės siekiui.

Spaudžiamas įvardyti „teroristus“, kurių išdavimo siekia, per bendrą spaudos konferenciją su Švedijos ministru pirmininku Ulfu Kristerssonu lapkričio pradžioje Ankaroje R. T. Erdoganas sakė žurnalistams, kad sąraše yra B. Kenesas.

Ankara blokuoja Švedijos narystės procesą, pagrindinė problema – kurdų pabėgėlių ir kitų turkų disidentų ekstradicija. Stokholmas ne kartą pabrėžė, kad Švedijos teismai yra nepriklausomi ir ekstradicijos klausimu tars paskutinį žodį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.