V. Putinas atvyko į Minską: A. Lukašenka pasitiko jau oro uoste

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį susitiko su Baltarusijos vadovu Aliaksandru Lukašenka, Baltarusijoje jis apsilankė pirmą kartą per pastaruosius 3 metus.

 A. Lukašenka ir V. Putinas.<br>Stop kadras.
 A. Lukašenka ir V. Putinas.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 3:24 PM

Rusijos valstybinė televizija parodė, kaip V. Putinas išlipa iš lėktuvo apsnigtame Minsko oro uoste ir kaip jį šiltai pasveikina autoritarinis Baltarusijos prezidentas.

Pastarąjį kartą V. Putinas Minske susitiko su A.Lukašenka 2019 metais. Dabar jį per vizitą lydės keli vyriausybės nariai. Po derybų didesniame rate V.Putinas ir A.Lukašenka kalbėsis akis į akį.

Baltarusija yra ekonomiškai priklausoma nuo Rusijos ir gyvena iš V. Putino paskolų. Be to, Rusijai pradėjus karą Ukrainoje abi buvusios sovietinės respublikos gerokai išplėtė karinį bendradarbiavimą. Minskas leidžia Rusijai naudoti Baltarusijos karines bazes Ukrainai pulti.

Gruodžio 19 d. planuojamas V.Putino susitikimas su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka greičiausiai yra dalis tų pačių pastangų parodyti aktyvumą ir sudaryti informacines sąlygas naujam karo etapui.

Ukrainos jungtinių pajėgų vadas Serhijus Najevas, komentuodamas būsimą V. Putino ir A. Lukašenkos susitikimą, pažymėjo, kad jis įvyks po gruodžio 17 d. įvykusio V. Putino susitikimo su Rusijos karine vadovybe, kuriame buvo aptarti artimiausi ir tarpiniai karo tikslai.

Ukrainos vyriausybė mano, jog V.Putinas aptars platesnį Baltarusijos pajėgų dalyvavimą tolesnėje Rusijos agresijoje prieš Ukrainą. V.Putino susitikimas su Rusijos vadovybe, tariamas S.Šoigu vizitas fronte ir V.Putino bei A.Lukašenkos susitikimas rodo naują karo pateikimo, planavimo ir vykdymo etapą ir gali pranašauti atnaujintas puolamąsias operacijas prieš Ukrainą artimiausiais mėnesiais, praneša Karo studijų institutas (ISW).

Kaip pastebėjo kiti analitikai, Rusijos kariuomenės, net ir sustiprintos Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų elementais, gebėjimas pasirengti ir vykdyti veiksmingas didelio masto mechanizuotas puolamąsias operacijas artimiausiais mėnesiais išlieka abejotinas. Ginkluotosios pajėgos, kurias Rusija gauna iš mobilizuotų rezervistų ir iš kasmetinio rudeninio šaukimo ciklo, nebus pakankamai parengtos, kad jau šį rudenį galėtų vykdyti greitus ir veiksmingus mechanizuotus manevrus.

Labai mažai tikėtina, kad Rusijos sunkumai išlaikyti šiuo metu Ukrainoje kovojančias pajėgas, aprūpintas tankais, artilerija, tolimojo nuotolio smogiamąja ir kita svarbia technika, bus išspręsti laiku, siekiant aprūpinti dideles naujas pajėgas puolamosioms operacijoms šią žiemą. Vis dėlto V.Putinas gali įsakyti atnaujinti didelio masto puolamąsias operacijas vėliau šią žiemą, tačiau svarbu nepervertinti tikėtinų Rusijos ar jungtinių Rusijos ir Baltarusijos pajėgų galimybių sėkmingai jas vykdyti. ISW ir toliau tikina, jog yra mažai tikėtina, kad A.Lukašenka įtrauks Baltarusijos kariuomenę į karą su Ukraina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.