Iranas po trijų mėnesių kalinimo paleido disidentą, pranešė jo brolis

Irano valdžios institucijos paleido vieną žinomiausių šalies disidentų, kuris, šalį krečiant protestams, tris mėnesius praleido kalėjime, pranešė jo brolis.

Majidas Tavakoli.<br>Twitter nuotr.
Majidas Tavakoli.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 3:23 PM

Po 89 dienų už grotų Majidas Tavakoli buvo paleistas už užstatą iš Teherano Evino kalėjimo, vėlų pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jo brolis Mohsenas.

M. Tavakoli buvo suimtas netrukus po to, kai prasidėjo prieš režimą nukreipti protestai, kuriuos sukėlė Mahsos Amini, suimtos moralės policijos už tariamą griežtų Irano moterų aprangos taisyklių pažeidimą, mirtis.

Iranas suėmė žinomų teisininkų, aktorių, kultūros veikėjų, žurnalistų ir kitų aktyvistų, vykdydamas susidorojimą. Per jį, Jungtinių Tautų duomenimis, buvo sulaikyta mažiausiai 14 tūkst. žmonių.

„Džiaugiamės šia žinia, bet galėsime būti visiškai laimingi tik tuomet, kai visi kalėjime esantys brangūs žmonės bus paleisti į laisvę“, – sakė Mohsenas Tavakoli, paskelbęs nuotrauką, kurioje jo brolis prie kalėjimo laiko gėlių puokštę.

Majidas Tavakoli per pastaruosius 15 metų tai buvo kalinamas, tai buvo laisvėje. 2009 metais per masinius gatvės protestus dėl ginčijamų prezidento rinkimų jis išryškėjo kaip studentų lyderis.

Aktyvistai jį labai gerbia kaip vieną įžvalgiausių ir analitiškiausių teisių gynėjų, likusių Irano teritorijoje.

2013 metais jis laimėjo kas dvejus metus Norvegijoje teikiamą Studentų taikos premiją.

Jis paleistas po to, kai Irano valdžios institucijos lapkričio pabaigoje paleido žinomą disidentą Hosseiną Ronaghi, kuris taip pat buvo suimtas protestų pradžioje ir du mėnesius vykdė bado streiką.

Keli žinomi Irano aktyvistai tebėra kalėjime, įskaitant advokatą Mostafą Nili, kuris dirbo su svarbiomis bylomis ir buvo suimtas lapkričio mėnesį.

Dvi Irano žurnalistės, Niloufar Hamedi ir Elahe Mohammadi, kurios padėjo atskleisti M. Amini bylą, rengdamos reportažus iš ligoninės ir iš jos laidotuvių, yra sulaikytos nuo rugsėjo mėnesio.

Jų šeimos savaitgalį pranešė, kad abi moterys iš Evino kalėjimo perkeltos į už sostinės ribų esantį Karčako kalėjimą, kurio sąlygos nuolat kelia teisių gynėjų susirūpinimą.

Valdžios institucijos savaitgalį taip pat sukėlė naują tarptautinį susirūpinimą, nes suėmė vieną žinomiausių šalies aktorių, Taraneh Alidoosti, kuri palaikė protestus ir viešai nusiėmė galvos apdangalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.